ОСТАННІ НОВИНИ

У церкві в Славському знищили цінні розписи відомих митців

Соломія Головіна

|

У церкві Успіння Пресвятої Богородиці в смт.Славське знищили розписи відомих художників Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка. Про це на своїй сторінці у Facebook написала Львівська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

 

Як зазначається, з ініціативи місцевого пароха о.Андрія Петришина руйнують інтер’єр церкви Успіння Пресвятої Богородиці з розписами видатних митців Модеста Сосенка, Юліана Буцманюка.

«Розібрано іконостас, хори, казальниця, бічні вівтарі. Станом на 17.00 15 травня розписи знищені», – зазначається у повідомленні.

Довідка

Модест Сосенко  – (28 квітня 1875, Пороги, Австро-Угорщина – 4 лютого 1920, Львів, ЗУНР) — український художник-монументаліст. Народився в сім’ї священика. Вчився у Краківській Школі Мистецтв, завдяки фінансовій підтримці митрополита Андрея Шептицького в Мюнхенській Академії і в Національній Школі Мистецтв у Парижі (майстерня Леона Бонна); з 1908 р. жив у Львові. З 1907 р. працював реставратором в Національному музеї у Львові. Модест Сосенко похований у Львові на Янівському цвинтарі. Його іменем названо одну з вулиць Львова.

Юліан Буцманюк – (3 липня 1885, Радехівський район, Львівська область, Україна — 30 грудня 1967, Едмонтон, Канада) – український і канадський художник-монументаліст, учень Модеста Сосенка. Народився у с. Сморжів на Львівщині в сім’ї сільського вчителя. 1906 року познайомився із Модестом Сосенком і разом із ним розпочав працю над стінописом церкви села Конюхи на Бережанщині. У процесі співпраці Модест Сосенко високо оцінив обдарованість маляра-початківця і згодом посприяв його вступу до Краківської академії мистецтв. Разом митці виконали ще кілька робіт, зокрема, у Славську та Рикові.  Всі роботи у галицьких церквах на той час велися під патронатом та наглядом митрополита Андрея Шептицького. Роботи Буцманюка сподобались Митрополитові, вони познайомилися, і митрополит опікувався молодим митцем. За моральною і частково фінансовою підтримкою митрополита Андрея Юліан навчався в одному з найпрестижніших мистецьких закладів Центральної Європи — Краківській академії мистецтв (1908—1914). З початком Першої світової війни 1914 року записався у легіон Українських Січових Стрільців, став одним із активних дописувачів Пресової Кватири, фоторепортером, одним із тих, хто відкрив величну сторінку історії Українського Війська початку ХХ століття. Юліан Буцманюк був головним дизайнером символіки та відзнак легіону. Згодом воював в Українській Галицькій Армії. Емігрував до Кракова, де впродовж 1941—1944 років працював редактором Українського Видавництва. Далі переїхав до Відня та Мюнхена, а 1950 року — до Канади. Розмалював стіни катедральної церкви Св. Йосафата в Едмонтоні.

Фото: ЛОО Українського товариства охорони пам’яток історії та культури

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *