ОСТАННІ НОВИНИ

Що цікавого покаже Львівська опера цього тижня?

Оля ЛОЗИНСЬКА

|

Вагнер знову вривається на сцену Львівської національної опери. Він повертається, щоб, безумовно, прикрасити і додати неабиякого статусу репертуару театру. Адже в кращих традиціях європейських театрів, травневий репертуар Львівської опери включає класичну оперу, грандіозні романтичні полотна аж до музики сучасної – не лише в традиційному режисерському баченні, але й незвичних і навіть провокативних інтерпретаціях. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Оперного театру.

 

ПЕРЕЛІК ПОДІЙ НА ТИЖДЕНЬ:

Середа, 15 травня – балет «Лебедине озеро» П. Чайковського

Ще одна грандіозна постановка, яка впродовж майже 150 років не втрачає свого чару –  «Лебедине озеро».

У цілому світі не існує відомішого балету, ніж шедевр Петра Чайковського «Лебедине озеро». Можливо, це данина класичній хореографії та витонченості танцювальних па. Але найвірогідніше, що секрет популярності «Лебединого озера» ховається якраз у манері композиторського стилю автора, адже Чайковський надзвичайно проникливий та чуттєвий лірик.

Балет складається із двох дій, а в основу покладена німецька старовинна легенда про красуню-принцесу Одетту, яку прокляв чаклун та перетворив на лебідку. Найцікавіше, що «Лебедине озеро»  Петро Чайковський створював в Україні, в його улюбленій Кам’янці, що на Черкащині. Саме сюди музикант часто приїжджав відпочити та відновити сили в маєток рідної сестри, і часто саме в Кам’янці народжувались шедеври митця. За свідченнями та документами, що збереглися, композитор був вражений від краси озера з лебедями в Лебедівській економії Давидових, що біля Кам’янки.

Запрошуємо усіх на справжню класику в історії мистецтва – балет «Лебедине озеро» геніального Чайковського!

Початок о 18:00, квитки на балет «Лебедине озеро».

Четвер, 16 травня – опера «Дон Паскуале» Г. Доніцетті

В низці  нових постанок в рамках проекту «Український прорив» Василя Вовкуна – опера Доніцетті заслуговує на окрему ремарку.

Музика італійського оперного композитора Гаетано Доніцетті закохує в себе з першої ноти! Вона легка і натхненна, сповнена ліричною наївністю та ніжною мелодикою. Кожний твір Доніцетті – це плетиво хитромудрих історій, саме тому сюжет кожної з опер завжди інтригує.

Опера «Дон Паскуале» наповнена інтригами та пікантними веселощами в добрих традиціях італійської комічної опери. З року прем’єри (1843) і до сьогодні опера не сходить зі сцен оперних театрів.

В сучасній режисерській постановці опера  «Дон Паскуале» відкрила 118 Сезон Львівської Опери. Історія багатого Дона Паскуале, який мріє про молоду наречену розгорнеться перед глядачами у трьох діях.  Головний герой бажає спекатись від свого племінника Ернесто, одруживши його на багатій нареченій. Та старий довірливий Дон Паскуале навіть не здогадується, до яких хитрощів можуть вдатись самі жінки, щоб отримати бажане.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Дон Паскуале».

П’ятниця, 17 травня, Субота, 18 травня – опера «Лоенгрін» Р. Вагнера

Вагнер на сцені Львівської національної опери заслужив собі слави та мистецьких дискусій. Львівська публіка кінця ХІХ століття і, особливо,  в період до Другої світової війни, мала можливість насолоджуватись музикою Вагнера. Як і всі європейські міста, Львів міг похвалитись постановками німецької опери, адже це завжди було престижно і вважалось добрим тоном в культурному житті. Пройшло чимало часу, поки в репертуар Опери повернеться Вагнер в такій масштабній постановці!

Березнева прем’єра безсмертного творіння німецького митця, не залишила байдужим публіку. Без перебільшень, цією постановкою смакують не лише львів’яни! Заради Вагнера до Львова приїжджають з різних міст поціновувачі класичного мистецтва. Сучасні тренди оперної режисури, що яскраво втілені у львівському «Лоенгріні», принесли успіх та захоплення від постановки.

«Лоенгрін» на сцені Львівської національної опери – це тандем співпраці між австрійсько-німецькими та  українськими митцями. В цій постановці ви не побачите середньовічних костюмів та декорацій, адже найголовнішим задумом режисерів була можливість інтерпретувати сюжет до сьогоднішніх реалій.  Основним меседжем, який прагнули донести до публіки творці постановки, стали слова: «Ніколи не питай».

Свої оперні твори Ріхард Вагнера називав «музичними драмами», які поєднують складну техніку для вокалістів, масштабної глибини сюжет та виразну музичну лінію німецького романтизму. На сцені Львівської національної опери «Лоенгрін» звучить  без скорочень та купюр.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Лоенгрін»  17 травня, 18 травня.

Неділя, 19 Травня – Концерт-бенефіс Оксани Литвиненко (Дзеркальна Зала)

Ім’я Оксани Литвиненко львівській публіці добре відоме. Вона –  постійний учасник музичного життя міста, лауреатка міжнародних конкурсів, випускниця Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка. Віолончелістка Оксана Литвиненко часто гастролює, виступає на престижних фестивалях, зокрема: «Контрасти», «Віртуози», «Київ мюзік фест». Цього року Оксана отримала визначну нагороду в мистецькому середовищі України – премію імені Левка Ревуцького за свою виконавську творчість. Партію фортепіано виконуватиме не менш талановитий музикант,  піаніст Максим Сасько – аспірант музичної академії ім. М. Лисенка. Звучатиме камерна музика велета німецької музики Бетховена, а також зразки музики другої половини ХХ століття, Шнітке та Васкса.

Програма концерту:

  • Людвіг ван Бетховен – Соната для віолончелі і фортепіано №2 Op. 5 (1796) у двох частинах
  • Альфред Шнітке – Соната для віолончелі і фортепіано №1 Op. 129 (1978) у трьох частинах
  • Петеріс Васкс – «Книга» для віолончелі соло (1978) у двох частинах
  • Добірна програма у виконанні молодих віртуозів подарує справжню естетичну насолоду та музичний післясмак.

Початок о 15:00, квитки на Концерт-бенефіс Оксани Литвиненко.

Неділя, 19 травня – опера «Наталка-Полтавка» М. Лисенка

Відома опера  «Наталка-Полтавка»  українського романтика Миколи Лисенка за мотивами однойменної п’єси українського класика Івана Котляревського не втрачає своєї популярності з часу появи на театральній сцені (1889 р).

Опера відкриває українську культуру для тих, хто прагне її зрозуміти чи намилуватись нею. Окрім цього, «Наталка-Полтавка»  – це доказ експресивної ментальності, чуттєвості та співочості української душі. Вона не поступається знаним італійським операм, адже не просто зачаровує мелодикою пісень та арій, а й інтригує сюжетом.

Кохання Петра та Наталки, хитрощі вдови Терпилихи, яка бажає видати заміж доньку за нелюба – багатого возного Тетерваковського – усе в кращих традиціях національної опери. На фоні мальовничих краєвидів, народного фольклору, яскравих вбрань та звичаїв, – опера  «Наталка-Полтавка» стає доброю традицією завітати до театру на свято емоцій. Відчути  та заново проникнутись знайомою з дитинства музику, співпереживати  героям та радіти разом з ними!

Початок о 18:00, квитки на оперу «Наталка-Полтавка».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *