ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – всесвітній День гігієни рук. Супрун розповіла, як часто слід мити руки

Наталя Дуляба

|

5 травня у світі відзначають День гігєни рук. Щодня на них збираються мільйони бактерій, які, потрапляючи в організм, провокують різні хвороби. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, передає Львівський портал.

 

 

Бактерії, що є на наших руках, потрапляють в організм через дотики до очей, носа і рота і викликають різні хвороби. Наприклад, через брудні руки передаються кишкові інфекції та грип.

Мікроби можуть потрапити в їжу і напої, поки ми готуємо або споживаємо їх. Бактерії з немитих рук можна перенести на інші предмети: поверхні меблів, поручні, стільниці або іграшки, а потім, відповідно, – на руки іншої людини. Якщо ж торкатися брудними руками обличчя, то можуть виникнути проблеми зі шкірою.

«Сьогодні, у світовий День гігієни рук, ми нагадуємо про чисті руки не тому, що вважаємо, що про це ніхто не знає. Ми нагадуємо, бо часто забуваємо про прості речі, які справді важливі для здоров’я. Нам потрібно ретельно мити руки водою з милом. Миття рук просто водою без мила та витирання недостатньо ефективне. Мило та його пінка допомагають змити бруд та мікроби. А ось популярні антисептичні спреї не усувають бруд та можуть викликати резистентність деяких бактерій», – зазначила Уляна Супрун.

Обов’язково мийте руки:

  • після повернення додому з вулиці;
  • до, під час і після приготування їжі;
  • до і після догляду за хворим;
  • після кашляння, чхання, видування носа;
  • після відвідування туалету;
  • після контакту з тваринами.

Також Уляна Супрун наголосила, що найретельніше дбати про гігієну рук потрібно лікарям та всім працівникам медичних закладів. Попри доступність сучасних методів дезінфекції, ризики підхопити інфекцію під час перебування в медзакладі сьогодні залишаються високими.

«Найбільш поширеними є інфекції сечовивідних шляхів та післяопераційних ран, пневмонія та інфекції кровотоку, що можуть передаватись через дотик медичних працівників до пацієнтів. Багато пацієнтів отримують інфекцію саме таким шляхом. Тож чисті руки захищають нас від хвороб та зменшують потребу в лікуванні антибіотиками. Мийте руки ретельно і будьте здорові!», – додала Супрун.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *