ОСТАННІ НОВИНИ

Підозрюваному у контрабанді львів’янину повернули конфісковані 24 кг ювелірних прикрас

Соломія Головіна

|

Львів’янину, якого затримали у аеропорту імені Данила Галицького через спробу незаконного переправлення з Туреччини в Україну великої кількості ювелірних прикрас, повернули контрабандні вироби назад. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив голова ГФ «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський.

 

Так, вкінці листопада 2018 року стало відомо про те, що у львівському аеропорту під час огляду багажу пасажира рейсу «Стамбул-Львів» виявили 17 кг контрабандних ювелірних виробів зі золота. Тоді про це інформували обласні управління ДФС та СБУ.

«Спершу золото на експертизу скерувала Львівська митниця, після якої його мали забрати. Дивним чином це золото забирає СБУ і передає на зберігання особі, яка підозрюється в цьому правопорушенні. Тобто замість того, щоб зберігати золото до рішення суду, який, можливо дозволив би реалізувати його на користь держави, його передали на зберігання цій особі, нічим це не мотивуючи…», – сказав Іван Спринський.

Про те, що ювелірні прикраси повернули назад чоловіку, який незаконної їх перевозив, Івану Спринському стало відомо з власних джерел, цей факт зокрема підтвердили і представники Львівської митниці, які брали участь в судових засіданнях щодо цієї ситуації.

На підставі цього, за словами активіста, порушено справу про перевищення службових повноважень керівником слідства СБУ у Львівській області.

Своєю чергою у коментарі Львівському порталу речник управління СБУ у Львівській області Олег Олександров зазначив, що цей інцидент має дві сторони: перша – службова недбалість працівників митниці, які пропустили контрабандиста з цим золотом; друга – сама контрабанда золота.

Він також підтвердив інформацію про те, що контрабандне золото перебуває у львів’янина на відповідальному зберіганні.

«Слідчі СБУ розслідують саме діяльність митниці, а не контрабанди. Як мені відомо, золото перебуває у нього на відповідальному зберіганні. Ця особа довела, що на все це золото є відповідні сертифікати, документи та чеки. Проте він порушив митні правила. Зараз, поки тривають відповідні дії, воно знаходиться саме у нього. Настільки мені відомо, вже відбулася оцінка цих дорогоцінних металів і нібито він вже сплатив штраф. Сума штрафу залежить від вартості того, що він завозив», – зазначив Олег Олександров.

Що стосується ймовірного перевищення службових обов’язків працівниками СБУ, то, як наголосив Олег Олександров, це зараз з’ясовує Державне бюро розслідувань.

«Із приводу того, чи порушували слідчі СБУ які-небудь закони, то це розслідує ДБР. І ми надаємо їм усю необхідну підтримку і відкриті до розслідування. Якщо наші слідчі дійсно перевищили свої повноваження, то ми вони будуть покарані відповідно до законодавства», – зазначив він.

Окрім цього, він не зміг розповісти про те, на якому етапі справа щодо сприяння незаконному ввезенню золотих виробів працівниками митного поста «Львів-аеропорт»:

«Настільки я пам’ятаю із матеріалів справи, вони спряли тому, щоб ця людина зі золотом пройшла «зеленим коридором», не сплативши відповідні митні платежі. На якому етапі справа? На жаль такої інформації у мене зараз нема».

На запит Львівського порталу від Львівської митниці ДФС надійшла детальніша інформація щодо цієї ситуації, зокрема стало відомо про звільнення посадової особи, яка здійснювала митні формальності при переміщенні через митний кордон цих прикрас.

«Згідно з інформації УСБУ у Львівській області у листопаді 2018 року Львівською митницею ДФС отримана інформація щодо порушення щодо порушень чинного законодавства України з боку службових осіб м/п «Львів-аеропорт» Львівської митниці ДФС у вигляді незаконного звільнення від митного контролю товарів (ювелірних виробів), що переміщуються, що переміщуються через митний кордон України гр. Кулик С.О. з використанням міжнародних авіаліній та сприяння в ухиленні від сплати, передбачених чинним законодавством, митних платежів і зборів у повному обсязі», – зазначає митниця.

Як виявилося із відповіді митників, вага контрабандних ювелірних виробів не 17 кг, а понад 24 кг.

«В процесі митного контролю пасажира вказаного рейсу скеровано до проходження огляду супроводжуваного багажу. У дорожній сумці громадянина виявлено прикраси з металу жовтого та сріблястого кольорів (в окремих випадках інкрустовані камінням) в асортименті, вагою брутто – 24163,3 грам. Згідно акту експертизи представлені на дослідження предмети являються виробами зі золота та срібла», – наголошується у відповіді.

Оскільки зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених ч.1 ст.482 та ст. 472 Митного кодексу України, було заведено справу, а виявлені прикраси затримано.

Також поінформували про те, що постановою Галицького районного суду Львова особу, що притягується до відповідальності, визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 472 МК України, та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді конфіскації предметів правопорушення, тобто срібних та золотих ювелірних виробів. Однак, як зазначає Львівська митниця ДФС, вказане рішення Галицького районного суду Львова правопорушник оскаржив в апеляційному порядку: на даний момент вказана справа перебуває в апеляційному суді на розгляді.

Фото: ДФС, СБУ

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *