ОСТАННІ НОВИНИ

Митрополит Епіфаній та патріарх Святослав привітали українців з Великоднем

Андрій Котенський

|

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив перші Пасхальні богослужіння об’єднаної Помісної Української Православної Церкви та прочитав Пасхальне послання до України. Про це повідомляє прес-служба ПЦУ, пише ZIK.

 

Під час Великодньої служби Предстоятелю співслужили намісник Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт, братія обителі та клірики академічного храму святого апостола і євангелиста Іоана Богослова. На богослужінні були присутні Президент України Петро Порошенко з родиною та урядовці.

У своєму Пасхальному посланні, що було виголошене під час богослужіння, Митрополит Епіфаній порушив одвічне питання свободи та вибору, який люди роблять щодня. «Не від нас залежить, що ми смертні, але від нас залежить, як ми використаємо час нашого життя: для добра чи для зла. Так само не від нас залежить, що ми всі в останній великий день земної історії – день Другого пришестя Спасителя і Страшного cуду – воскреснемо, але від нас залежить, чи воскреснемо ми для блаженного вічного життя з Богом, яке приготовлене для тих, хто виконує Його волю, любить Бога і ближніх, чи воскреснемо для осудження на вічні муки, які чекають на противників Божих», – наголосив Блаженнійший Владика.

Предстоятель Церкви розповів також і про те, чому вітання «Христос воскрес!» і відповідь «Воістину воскрес!» є зосередженням нашої віри.

«Тому, що цими словами найперше сповідується, що Господь воістину воплотився від Духа Святого і Марії Діви і став людиною, в усьому подібною до нас, окрім гріха, тобто стверджується, що боговтілення було не символом чи метафорою і що Сам Син Божий не примарно чи у видінні з’явився серед людей, але воістину прийняв людську природу і став на віки також і Сином Людським. І як подібний до нас Він, за пророчим свідченням святого Ісаї, «узяв на Себе наші немочі і поніс наші хвороби; а ми думали, що Він був уражений, покараний і принижений Богом. Але Він укритий ранами був за гріхи наші і мучимий за беззаконня наші; покарання світу нашого було на Ньому, і ранами Його ми зцілилися», – зазначив Митрополит Епіфаній.

Цьогорічні богослужіння у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі мали кілька особливостей, що вирізнили їх серед інших. Зокрема, Євангеліє було прочитано 8-ма мовами (українською, грецькою, слов’янською, єврейською, італійською, англійською, французькою, латинською). Окрім того, прозвучав унікальний передзвін «Христос Воскрес!» у виконанні студентів-дзвонарів Київської православної богословської академії.

Зі своїм пасхальним зверненням до України виступив й очільник Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

«У цей світлий день празника Христового Воскресіння – Пасхи Господньої – дозвольте усіх вас сердечно привітати, де б ви не були – в Україні чи поза її межами, в сімейному колі, чи, можливо, далеко від рідної домівки. В це свято радіймо усі разом, бо Христос воскрес!» – звернувся до усіх вірян Блаженніший Святослав.

«У цей день виникають абсолютно нові обставини для життя всесвіту, бо Ісус Христос переможно виходить із запечатаного гробу. Він встає як сонце правди, яке є джерелом життя і воскресіння, джерелом нашої надії. Він є світлом нашого життя, бо освітлює наш життєвий шлях», – додав Глава Церкви.

Предстоятель переконаний, що Господь дає силу і надію кожному з нас долати труднощі. «Якщо Христос воскрес, то все довкола нас отримує новий зміст. Адже якщо із запечатаного гробу, який був стережений військом та заваленим тяжким каменем, є вихід, тоді ми маємо надію. Син Божий сьогодні запрошує кожного з нас в момент воскресіння зустріти також і самого себе: нашу особисту життєву ситуацію, переосмислити труднощі та проблеми, а також ті смутки, які оточують нас. Бо саме при гробі воскреслого Христа сльози змінюються на радість, смуток – на надію. Нехай це свято стане святом зміни для кожного з нас, для кожного людського серця, а також святом надії для нашого багатостраждального українського народу», – підкреслив духовний лідер греко-католиків.

«Усім вам бажаю веселих великодніх свят, смачного пасхального яйця, радісних гаївок. Тішмося Воскресінням Христовим, бо він є нашим життям і воскресінням. Христос воскрес! Воістину воскрес!» – побажав усім вірянам Блаженніший Святослав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *