Великдень (Пасха) – одне з найважливіших християнських свят із нагоди Воскресіння спасителя Ісуса Христа, яке цьогоріч в Україні святкують 28 квітня. Традиційно, напередодні свята кожна порядна господиня збирає святковий кошик, який потім освячується в церкві. У скільки обійдеться пересічній родині збір Великоднього кошика 2019 року, поцікавилися журналісти Львівського порталу.
Побувавши на ринках та супермаркетах Львова, ми вивідали цінову політику на всі продукти, що мають бути у Великодньому кошику. Звісно, що священики благословляють усю поживу, яку освячують до святкового столу. Проте є предмети, присутність яких є недоречними. Ножів чи алкоголю у Великодньому кошику не має бути!
Розпочинається укомплектування Великоднього кошика із паски, як символу Воскресіння. Також паска символізує Голгофу. Традиційно вони бувають різноманітних розмірів і відповідно цін. Маленькі пасочки коштують від 30 до 50 гривень в залежності від складу, середні 50 – 100 гривень, а за найбільші домашні паски можна викласти й 200 гривень.
Яйця – це також один із головних атрибутів Великодня, який символізує початок нового життя і відродження. За українськими традиціями, яйця розфарбовують у крашанки чи писанки.
Ціна на фабричні яйця коливається від 2.20 до 2.75 грн. Натомість тим, хто полюбляє домашню продукцію, доведеться викласти за одне яйце від 3 гривень.
Масло. Цей продукт часто освячують у невеликій посудині, а зверху малюють візерунок у формі хреста. За 200 грам якісного масла, а не спреду чи маргарину треба викласти 43 – 53 грн.
Сир (домашній) – також невід’ємний продукт святкового кошика. Вважається, що масло та сир є символами жертовності та ніжності Бога. Один кілограм якісного сиру обійдеться у 90 – 120 гривень. А подекуди за нього просили і всі 150 грн.
М’ясна пожива – символізує душевну радість, яка приходить від виконання людиною волі Божої. Люди можуть освячувати ковбаску, шинку та шпондер.
Найдешевша ціна на добру домашню ковбасу коливається між 170 – 200 гривень за кілограм. Шпондер – 160-180 грн за кг. Вуджена шинка – 190-210 гривень за кіло. А для поціновувачів полядвиці доведеться викласти 220-250 грн за кілограм.
Сиров’ялі м’ясні делікатес обійдуться фактично удвічі дорожче.
Також кладуть у кошик хрін. Цей корінь символізує міцність і незламність людського духу після прийняття таїнства Сповіді. В’язку корінців хрону можна придбати за ціною 50 – 65 грн за кілограм
Сіль – символ достатку, повноти. У Біблії сіль – символічний засіб зв’язку між Богом і його народом. Цей невід’ємний атрибут страв найдоступніший у Львові. Кілограм солі коштує близько 10 грн за кг. Стільки ж доведеться викласти за значно легшу пачку солі екстракласу.
Сам святковий кошик можна прикрасити зеленню (бушпаном чи міртою) – символ безсмертя і вічного життя. Пучок зелені обійдеться близько 10 грн. Увесь вміст кошика накривають вишитим рушником на тематику Пасхи. Більшість городян зберігають рушники, як родинну реліквію тож на вартість кошика пересічного львів’янина це не впливає.
Також при освяченні у кошик ставиться свічка, яку запалюють під час освячення. Свічка – є образом вічного Світла, і також означає світло, яким сяють праведники. Палаюча свічка – це символ Христа, Божественного Світла, Церкви, благодаті, віри, духовної радості, благочестя. Вартість офірок стартує від 1 гривні за штуку і їх здебільшого купують при церкві. Але можна придбати й дорожчі свічки заздалегідь.
Отож, підсумуємо, у середньостатистичний кошик потраплять: невелика домашня паска вартістю 60 грн, п’ятірка яєць – 15 грн, 200 грам масла – 43 грн, куля сиру – 50 грн, по шматку ковбаски, шпондера та шинки – 200 грн, корінчик хрону – 20 грн, зелень для окраси – 10 грн, тпучок солі та офірка – ще 2 гривні відповідно. Відтак традиційний Великодній кошик галичанина потягне на 400 грн, що майже на 17% більше, як торік. Якщо до нього класти писанки ручної роботи, паска із «марципанами» чи в’ялі м’ясидла, то його вартість суттєво здорожчає.
Андрій КОТЕНСЬКИЙ