ОСТАННІ НОВИНИ

Найцікавіші події, які відбуватимуться у Львові на Великдень

Вероніка РОЙ

|

Традиційно на Великдень для львів’ян та гостей міста готують чимало атмосферних подій, які дозволяють поринути у справжній дух свята. І цей рік не є винятком. Львів уже розпочав активну підготовку до пасхальних вихідних. Цьогоріч львів’яни та гості міста зможуть поспівати гаївки, випікати паски, малювати писанки, взяти участь в майстер-класах або просто побути в родинному колі, адже Львів у Великодні дні перетворюється у велику та міцну родину.

Львівський портал підготував для своїх читачів перелік найцікавіших подій, які відбуватимуть у місті на Великдень.

Основними локаціями, де відбуватимуться святкування Великодня у місті, будуть: Музей народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького («Шевченківський Гай»), Великодній ярмарок на проспекті Свободи та площа Музейна, де відбудеться «Фестиваль писанок».

Стартуватиме святкування з Великоднього ярмарку на проспекті Свободи, який офіційно розпочне свою роботу 27 квітня та триватиме до 12 травня. Алея біля ярмарку стане осередком українських традицій та особливо атмосферною локацією для святкування Великодня.

Перед Оперним театром вже розпочали встановлювати традиційну величезну писанку. Цьогоріч для її декорування обрали традиційні яворівські, геометричні мотиви. Окрім цього, довкола писанки буде облаштований зоокуток.

27 квітня о 13:00 на площі перед Львівською оперою відбудеться майстер-клас із випікання паски, який буде проводитися спільно з вихованцями Родинного дому «Покрова». Також на Великодньому ярмарку працюватиме соціальна пекарня «Духмяний вузлик» при Молодіжному центрі святого Івана Боско, де львів’яни та гості міста зможуть придбати каву, кошти з якої підуть на облаштування Родинного дому «Покрова» та допомогу дітям, які там проживають.

На сам Великдень, 28 квітня, о 13:00 львів’ян вітатимуть зі святом театралізованим інтерактивним дійством, яке знайомитиме усіх присутніх зі стародавніми великодніми традиціями. Окрім цього, для львів’ян та гостей міста організують гаївки, які водитимуть спільно зі співачкою Софією Фединою.

А 5 травня усіх запрошують на Ethno Fashion Day, де буде представлений автентичний унікальний одяг та сучасне вбрання в гуцульському стилі.

Окрім цього, львів’ян запрошують на «Фестиваль писанок», який традиційно організовують на площі Музейній. Львів’яни вже можуть відвідати музей писанок під відкритим небом та глянути на сакральні символи Великодня. Окрім цього, в рамках фестивалю відбуватиметься акція «Добра справа». Організатори заходу планують під час цієї акції зібрати близько 100 тисяч гривень для операційного відділення ОХМАДИТу. Тож усіх охочих закликають долучатися до цього заходу, аби допомогти медустанові.

Сама ж галерея писанок милуватиме око львів’ян та туристів аж до 5 травня.

Вже традиційно Обливаний понеділок, який цього року випадає на 29 квітня, святкуватимуть у Львові з неабияким розмахом. На площі Ринок у цей день встановлять величезний резервуар з 40 тисячами літрів води. «Поливання» триватимуть із 12:00 до 16:00.

Також львів’ян та гостей міста кличуть у Музей народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького (Шевченківський гай) на традиційні фестини «Великдень у гаю». Де усіх охочі зможуть поспівати гаївки, взяти участь у майстер-класах та конкурсах. Заходи у Шевченківському гаю охоплюватимуть сім локацій.

Цьогоріч у Музеї народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького очікують багато гостей, зокрема львів’яни зможуть послухати мандрівних музик з Нідерландів та відвідати виступи фольклорно-етнографічних гуртів «ЯгОди», «Жива», «Світлиця», «Ойкумена».

Центральним дійством стане алея Благословення, де проведуть велику гаївку, яка має на меті об’єднати понад тисячу відвідувачів Шевченківського гаю. Побудований цей флешмоб на давній гаївці – струмочок.

Також львів’ян запрошують на майстер-клас «Писанкове диво для всієї родини», де цілими сім’ями розписуватимуть 1,5 метрові писанки.

Маленьким відвідувачам сумно у Шевченківському гаю також не буде. Адже для них підготували акцію «Почастуй та не нашкодь». Дітей в ігровій формі, з анімаційними банерами навчатимуть, як можна годувати тварин, щоб їм не зашкодити.

Цьогоріч насичену програму підготував і Будинок органної та камерної музики. 28 та 29 квітня на львів’ян та гостей міста чекає 5 концертів, на яких можна буде почути французьку органну музику, музику епохи бароко, а також поєднання традицій класичної та джазової музики у програмі Jazz in classics.

24 квітня в Органному залі виступатиме легендарна капела України «Трембіта», яка виконає твір латвійського композитора Ешенвальдса – «Страсті за Св. Лукою» у 8 частинах. 25 та 29 квітня у Будинок органної та камерної музики завітає Олена Мацелюх. Вона виконає найвідоміші твори Філіпа Гласса, який є композитором саунтдреків до оскароносних фільмів. 27 квітня та на сам «Великдень» львів’ян та гостей міста запрошують послухати твори Баха, Букстегуде, Шейдемана та інших у виконанні київського органіста Богдана Дем’яненка.

Окрім цього, на території колишнього інтернату (що на вулиці Короленка, 7) 2 травня з 10:00 до 17:00 відбудеться фестиваль «Великодні забави для дітей». Це традиційне святкування Воскресіння Ісуса Христа разом із дітьми-сиротами, з складними сімейними обставинами, які перебувають у дитячих будинках, дитячих будинках сімейного типу, школах-інтернатах та навчально-реабілітаційних центрах, дітей героїв, учасників АТО/ООС.

Як бачимо, цьогоріч для львів’ян та туристів підготували чимало цікавих атракцій, які дозволять поринути у справжню атмосферу Великодня та незабутньо провести із своєю сім’єю та друзями ці пасхальні дні. У свою чергу, Львівський портал вітає усіх читачів із прийдешніми Великодніми святами!

Фото: Варіанти, MoeMisto, ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *