ОСТАННІ НОВИНИ

В Україну повернули унікальний історичний документ, який вивезли під час ІІ Світової

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 13 квітня, із Німеччини в Україну привезли унікальний історичний документ – Грамоту Петра І про поставлення митрополита на Київську митрополію. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр культури Євген Нищук, передає Львівський портал.

Грамота Петра І датована 1708 роком, була втрачена в часи Другої Світової війни, а з кінця 1950-х років вона знаходилась у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства при університеті Тюбінгену (Німеччина).

Як пише Голос України, цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією. Адже  у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя.

Ця царська грамота адресована митрополиту Йоасафові (Кроковському) про поставлення його на Київську митрополію. Йоасаф був останнім митрополитом за часів перебування Києва у складі Російської імперії, якого за старими звичаями вільно обрало київське духовенство, а цареві залишилося лише підтвердити призначення. 

«Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент, розміром 80 х 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили до Національного заповідника «Срфія Київська», де дуже скоро ми представимо його до огляду. Ця передача стала результатом роботи Міжурядової комісії з питань повернення переміщених культурних цінностей під час Другої Світової війни», – написав Євген Нищук.

Фото: DW, Євген Нищук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *