ОСТАННІ НОВИНИ

Весняні мотиви Львівської національної опери

Оля Лозинська

|

Цього тижня на сцені Львівської національної опери пройдуть традиційні постановки театру, серед них – оперети та опери,  дитячі казки для найменших глядачів, балетна класика, та українська опера Юлія Мейтуса. А в межах IV Міжнародного фестивалю камерної та органної музики у Дзеркальній залі лунатиме Бах. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Оперного театру.

 

П’ятниця, 12 квітня. Вечір балету

Для усіх поціновувачів витонченого балетного мистецтва, Львівська національна опера підготувала справжній сюрприз. Глядачі мають нагоду познайомитись із  музикою Цезаря Пуньї («Па де катр» – хореографія Антона Доліна), Карла Марії фон Вебер («Видіння троянди» – хореографія Михайла Фокіна) та Мануеля де Фалья («Любов-чарівниця» – хореографія Сергія Наєнка).

Балетний дивертисмент «Па де катр»  був поставлений  в Англії наприкінці  XIX століття для Королеви Вікторії. Це був зірковий склад балерин: Марія Тальоні, Карлотта Грізі, Фанні Черріто, Люсіль Гран. Кожна варіація дивертисменту розкривала артистичні та технічні таланти балерин. На жаль, ця  хореографія не збереглася до наших днів, та тим не менш, «Па де катр» не втрачає своєї популярності. Дві інші мініатюри – «Видіння троянди» та «Любов-чарівниця» – наповнені чуттєвістю, а сюжет огорнений ліричним шлейфом.  В основу сюжету «Видіння троянди» був покладений знаменитий вірш Ґотьє: «Я – дух троянди, яку ти носила вчора на балу…».

Запрошуємо на особливу подію цього тижня! Вечір балету із трьох мініатюр подарує естетичну насолоду найвищого ґатунку!

Початок – 18:00, квитки на «Вечір балету».

Субота, 13 квітня. Опера «Попелюшка» А. Спадавеккіа

Опера «Попелюшка»  – це запрошення в дитинство! В світ яскравих барв, пригодницьких історій, де завжди наприкінці тебе очікує happy end

Саме це пропонує Львівська національна опера для найменших глядачів та дорослих, які досі вірять у казку! В основі музичного твору покладена казка  про Попелюшку, її злу мачуху та двох ледачих сестер – Колючку і Злюку. Вічна історія про добру дівчину, яка проходить через несправедливість та випробування, але натомість стає справжньою принцесою! Музична вистава-казка «Попелюшка» створена на основі  лібрето, яке переклав на українську мову Роман Лубківський. Завітайте на музичну казку разом із малечею – пориньте в теплий  час радості, магії та справжнього дива!

Початок – 12:00, квитки на оперу «Попелюшка».

Субота, 13 квітня. Вагнер vs Верді: ворог мій – друг мій

Авторський проект Олега Яськіва – це цикл моновистав-лекцій, присвячених видатним композиторам, письменникам, вченим та їхнім епохам, у яких літературне слово поєднується з музикою та екранними формами (анімація, хореографія, кіно) в єдине за ідеєю, філософією і втіленням дійство. Задум та втілення такого проекту є новим для україномовного простору і здійснюється в Україні вперше!

Змагання за душі слухачів між Вагнером та Верді стало найбільшим культурним та ідейним протистоянням дев’ятнадцятого сторіччя. Здобуваючи славу тернистим шляхом, кожен з них вибудував власну модель розвитку та сприйняття музики.

Як їхня музика, біографія, теоретична спадщина впливала на історичні долі народів та близьких людей? Як розмежувати пізніші міфи про композиторів від документальної правди? Чим завдячує сучасна музика героям нашої розповіді? Як людські слабкості співіснують з талантом і чи готові ми пробачати помилки великих людей? Що є більш плідним для майбутнього музики – нещадна конкуренція чи творча кооперація?

Ці та інші питання будуть зачеплені при неакадемічному і нетрадиційному розкритті духовного світу великих композиторів та їхньої музики, при спробі розкрити феномен геніїв і трагізм їхніх стосунків зі світом, змалювати психологічні та соціальні портрети композиторів, культурні та історичні джерела їхньої музики.

«Вагнер vs Верді: ворог мій – друг мій» – це масштабне полотно, яке висвітлює культурний контекст епохи європейського пізнього Романтизму та Націоналізму, дух музики та життя найвидатніших композиторів другої половини дев’ятнадцятого сторіччя Ріхарда Вагнера та Джузеппе Верді.

Початок – 15:00, вхід вільний.

Субота, 13 квітня. Опера «Украдене щастя» Ю. Мейтуса

У скарбниці культури кожної країни є історія кохання, якому не судилось мати щасливий кінець.

Іван Франко, автор  драми «Украдене щастя», зумів дуже тонко та чуттєво зобразити психологічні портрети персонажів. Історія Анни, яку брати віддали  заміж за нелюба – це історія сотень та тисяч розбитих сердець жінок, які не мали право самі обирати свою долю та піддавались тиску тогочасної суспільної думки.  З моменту видання та постановки п’єси за життя  Івана Франка, «Украдене щастя» набуло неймовірної слави.

Композитор Юлій Мейтус, фундатор української модерної опери, звернувся до творіння Каменяра  наприкінці 50-х років минулого століття. Лібрето для опери Мейтуса  написав поет Максим Рильський на основі п’єси Франка. Мейтусу вдалось органічно поєднати основні канони  народної драми Франка з жанровими особливостями опери, створивши масштабний твір.

Запрошуємо відвідати справжню перлину української драматургії та оперного виконавства –«Украдене щастя» українського композитора Юлія Мейтуса!

Початок – 18:00, квитки на оперу «Украдене щастя».

Неділя, 14 квітня. Балет «Білосніжка та семеро гномів» Б.Павловського

Улюблені казки дитинства  – на сцені Опери!

Ще одним подарунком найменшим глядачам від Львівської національної опери стане захопливий балет на сюжет улюбленої казки.

Мабуть, балет – це найкращий жанр для відтворення казкової та магічної атмосфери. Витончені па, балетні фігурації та дивовижна плавність кожного руху не може не зачарувати.Це можливість поринути в казковий світ та без жодного слова прожити історію разом з артистами. Балет «Білосніжка та семеро гномів» польського композитора Богдана Павловського полюбилась найменшим глядачам у різних країнах світу. Популярна казка братів Грімм  про добру Білосніжку навчає дружби, справедливості та показує, якою є справжня краса людського серця. А на сцені, історія Білосніжки замерехтить так яскраво, як лише може намалювати дитяча уява. Танці маленьких гномів та самої Білосніжки, дивовижні лісні звірі та птахи, підступність злої королеви та справжнє кохання! Завітайте з дітьми  до Опери на балет «Білосніжка та семеро гномів” – навчайте мистецтва та краси з самого дитинства!

Початок – 12:00, квитки на балет «Білосніжки та семеро гномів».

Неділя, 14 квітня. МС/ ACCORDION MEETS BACH (Дзеркальна зала)

У межах IV Міжнародного фестивалю камерної та органної музики відбудеться концерт в Дзеркальній Залі. Солісти –  добре знані львів’янам молоді  музиканти: Богдан Кожушко та Наталія Кожушко–Максимів. Солісти запрезентують цікаву програму з творів Й.С.Баха  у супроводі не менш відомого струнного квартету «Фенікс».  Флейтистка  Наталія Кожушко-Максимів навчалась в консерваторіях Львова та  Тромсьо (Норвегія).

Також вона співпрацює із київським ансамблем нової музики «Ухо» та постійно презентує сольні програми. Акордеоніст Богдан Кожушко – лауреат численних конкурсів, серед яких  Міжнародного конкурсу Citta Di Lanciano (м. Ланчано, Італія, 2013); «Internet Music Competition» (м. Белград, Сербія, 2014)

У програмі концерту:

Й. С. Бах – Концерт для двох скрипок ре мінор BWV 1043

Й. С. Бах – Концерт для клавіру Ля мажор BWV 1055

Й. С. Бах – Концерт для клавіру фа мінор BWV 1056

Й. С. Бах – Концерт для гобою та скрипки до мінор BWV 1060a

Початок – 15:00, квитки на концерт МС/ ACCORDION MEETS BACH.

Неділя, 14 квітня. Опера «Сільська честь» П. Масканьї

Італійський композитор П’єтро Масканьї прославився своїм творінням «Сільська честь». Опера створена на лібрето Джованні Тарджоні-Тоцетті і Гвідо Менаші за новелою Джованні Верги. Прем’єра постановки відбулася в Римі у 1890 році із тих пір опера не сходить з афіш великих і малих театрів світу.  Цікаво, що це творіння композитора забезпечило небідне життя композитора на довгі роки. Адже багато театрів (зокрема театр на Манхеттені в Нью-Йорку) платив великі суми для того, щоб отримати права на постановку!

Опера «Сільська честь» – це яскравий взірець веристських, так званих, опер-новел. Такі опери є одноактниними та гіберболізовані в контексті людської драми. Це дещо іронічна назва, зважаючи, що у героїв сільської місцевості на Сицилії,  не так багато цієї честі. У «Сільській честі» ви відчуєте еспресію почуттів, інтригуючий сюжет та з нетерпінням чекатимете на розв’язку.

Початок – 18:00, квитки на оперу «Сільська честь».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *