ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівському історичному музеї відкрили виставку про масонів

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 5 квітня, у Львівському історичному музеї, що на площі Ринок, 6, відкрили виставку історичної масонської атрибутики, на якій вперше зібрали масонські речі різних епох не тільки України та Європи, але й інших континентів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

У виставці-ретроспективі «Масони: Україна і світ» можна ознайомитись із 800 експонатів: масонськими відзнаками, символами, степенями, ритуальним одягом та зброєю, картинами, раритетними книгами, грамотами, предметами декору вільних мулярів.

В експозицію увійшли й рідкісні експонати із приватних колекцій та музейних фондів, які представляють вільномулярські ложі України, Англії, Франції, Німеччини, США, Канади, Болівії, країни Азії, а також Африку і Австралію.

«Серед основних завдань виставки є висвітлення історії заснування та діяльності осередків таємних вільномулярських організацій у світі та зокрема в Україні, їх деміфологізація та демістифікація, а також вплив на суспільне політичне та економічне життя», – йдеться у повідомленні.

На виставці всі охочі можуть побачити такі рідкісні експонати як знаки засновників лож, що становлять високу історичну, ювелірну та мистецьку цінність. Їх часто виготовляли із дорогоцінних металів, з інкрустаціями та емалями. Під час ІІ Світової війни значна частина масонської атрибутики була віддана англійськими вільними мулярами на переплавлення для потреб війська, що значно обмежує можливість бачити їх сьогодні у колекціях.

Окрему частину експозиції становить історичний вільномулярський ритуальний одяг та зброя. Ефектні, зі складною символікою, прикрашені золотою канителлю (сухозліткою) традиційні масонські фартухи-запони, колари, шпаги – вони можуть багато розповісти про особу вільного муляра, його посаду у ложі, саму ложу та інші подробиці. Для масонського одягу загалом, окрім символізму, характерна традиційність, спадковість, насичена інформативність та унікальність.

Відвідати виставку можна щодня, крім середи, з 10:00 до 17:00 год. Вартість квитка для дорослого становить 50 гривень, для учнів/студентів/пенсіонерів – 30 гривень.

Фото: ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *