ОСТАННІ НОВИНИ

Помер відомий львівський фотомитець Любомир Криса

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 5 квітня, на 79 році життя у Львові помер відомий фотохудожник, Заслужений працівник культури України Любомир Криса. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міськради.

 

Любомир Криса створив чимало художніх фотоальбомів, зокрема «Личаківський некрополь», «Проходи по Личакову», «Храми Львова», альбомів «Наш Івасюк», «Так було».

Поховають видатного фотохудожника на Личаківському цвинтарі. Деталей наразі ще не повідомляють.

«Україна, українці, національне мистецтво втратили одного з найкращих своїх синів – свідомого патріота, надзвичайно талановитого фахівця своєї справи. Не стало великого оптиміста і життєлюба. На жаль, зі смертю Любка, мабуть, відійшла правда щодо бузувірського вбивства Володимира Івасюка. Він знав більше, якщо не все – не встиг розповісти. Не знайшлося того, кому би повірив, довірився… До останнього дня переймався долею рідної країни, щоб нами гордилися, щоб з нас ніхто не сміявся у світах, щоб нас любили і з нами рахувалися», – написав на своїй сторінці у Facebook журналіст Михайло Маслій.

Громада Львова висловлює щирі співчуття рідним і близьким Любомира Криси.

Зазначимо, що у творчому доробку Любомира Криси – безліч унікальних світлин для історії не лише Львова, а й України. Так, до альбому «Так було» увійшли фото кінця 1980 – початку 1990-х років, коли держава виборювала свою незалежність. На знімках цього альбому зафіксовані мітинги і демонстрації, які проходили у Львові за участі В’ячеслава Чорновола.

У 1990 році Любомир Криса відзняв збори, де була проголошена перша українська партія «Державна самостійність України», яку очолив Іван Кандиба – дисидент, український правозахисник. Цього ж року в об’єктив митця потрапило й скидання пам’ятника Леніну у центрі Львова. Також у портфоліо Любомира Криси – рідкісні фотографії Володимира Івасюка, який був його шваґром.

Фото: Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *