ОСТАННІ НОВИНИ

Роботодавців зобов'яжуть облаштовувати місця праці для людей з інвалідністю

Соломія Головіна

|

В Україні з 1 квітня нові державні будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд», де прописане обов’язкове влаштування універсальних робочих місць для людей з інвалідністю на підприємствах, в установах і організаціях. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

 

Як він зазначив, за даними Держстату в Україні є близько 3 млн людей з інвалідністю.

«У новому ДБН щодо інклюзивності міститься близько 100 якісних змін для обов’язкового створення доступного простору для всіх маломобільних груп. У тому числі, прописано обов’язкове влаштування частини робочих місць при проектуванні підприємств, установ і організацій доступними для людей з інвалідністю. Звичайно, що і будівлі цих закладів повинні також мати реальний безбар’єрний простір ззовні та всередині. Це обов’язково», – наголосив Лев Парцхаладзе.

При цьому він зауважив, що це сприятиме працевлаштуванню людей з інвалідністю та їх подальшому професійному розвитку, забезпеченню їх права на працю та адаптації у суспільстві.

Робочі місця мають бути безпечні для здоров’я, раціонально організовані, розташовані не далі 50 м від туалетів, пристроїв питної води, розігріву та споживання їжі.

Якщо проектується спеціалізоване робоче місце для конкретної людини з інвалідністю, то воно повинно включати комплект меблів, обладнання та допоміжні пристрої, пристосовані для конкретного виду інвалідності.

Площа 1 робочого місця в офісних та адміністративних приміщеннях для особи з інвалідністю, яка пересувається на візку – не менше 5,65 кв. м.

Також повинні передбачатися та ідентифікуватися міжнародними символами доступності:
-доступні паркувальні місця та входи до будівель;
-доступні ліфти та інші підйомні пристрої;
-доступні зони безпеки та інші елементи доступності.

Інформування і сигналізація про небезпеку, повинні мати візуальну, звукову і тактильну інформацію, позначення приміщень всередині будівель – дублюватися тактильними знаками та розміщуватися поряд з дверима з боку дверних ручок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *