ОСТАННІ НОВИНИ

Як скандальний мер Сколе намагається «видворити» редакцію газети «Бойківська думка»

Соломія Головіна

|

Редакцію газети «Бойківська думка» намагаються незаконно виселити з приміщення на вулиці Д.Галицького, 52 у Сколе. Про це у коментарі Львівському порталу повідомила головний редактор видання Іванна Русин.

 

Вона пояснила, що наміри щодо виселення з’явилися у одіозного мера Сколе Володимира Москаля, який «прославився» тим, що його двічі ловили на хабарі.

Приміщення на вулиці Д.Галицького, 52, де редакція раніше працювала понад 40 років, надали редакції рішенням сесії Сколівської міської ради №17 від 30.06.2016 року. Власне, мова йшла про три мансардні кімнати на другому поверсі будівлі. Решту приміщень тоді віддали під Історико-краєзнавчий музей «Сколівщина». Відтак із міськрадою було укладено угоду про оренду, якою передбачалося надання «Бойківській думці» нежитлового приміщення терміном на 5 років.

Іванна Русин наголосила, що кімнати надали редакції у період, коли обов’язки міського голови виконувала секретар міськради Ольга Щуревич, яка і підписувала рішення сесії та договір оренди.

«Це було в той час, коли нашого мера відсторонили від посади, оскільки в 2015 році його вперше затримали на хабарі. Він подав апеляцію і протягом 3,5 років продовжує виконувати обов’язки голови. Більше того, в цей апеляційний період він вдруге попався на хабарі у 2018 році. Коли ж міського голову у 2015 році затримали та відсторонили від справ, депутати почали дихати на повні груди і дали нам це приміщення. Далі він повернувся на роботу і не хотів, щоб це приміщення було за нами, але деякий час мовчав. Ми завершили ремонт будівлі, почали працювати там і він подав до суду, не попереджаючи», – каже головний редактор газети «Бойківська думка».

За її словами, старовинний будинок перебував у занедбаному стані і для того, щоб його привести до ладу, довелося «по зернинці» визбирувати кошти. Для цього залучили державні гроші та спонсорські, також долучилася і громада міста.

«Разом з музеєм ми виграли проект на 300 тис. грн: це стосувалося виключно музею і першого поверху, де ми зробили спільну вбиральню. Власними силами і за кошти спонсорів у другий поверх ми вклали ще понад 100 тис. грн», – розповіла Іванна Русин.

Що стосується судової тяганини, Львівський господарський суд, до якого позивався Володимир Москаль щодо повернення нібито безпідставно набутого майна редакцією, не задовольнив його заяву. Тоді мер Сколе подав скаргу і в кінці листопада 2018 року Західний апеляційний господарський суд її задовольнив, а редакцію зобов’язав покинути приміщення. Редактор «Бойківської думки» пояснила, що причиною цього є те, що договір оренди мав бути нотаріально посвідчений.

«Будинок не мав ніякої технічної документації, просто перебував на балансі міськради. Коли ми звернулися до мера, щоб він надав хоча б якісь документи для нотаріального посвідчення, він відказав, що поки їх нема, коли будуть – надасть. Пройшов деякий час, ми знову звернулися, але їх нам так і не дали…», – зазначила вона.

Іванна Русин також додала, що виконавча служба наразі призупинила апеляційний присуд.

«Ми написали петицію до Генпрокуратури про порушення закону, звернулися до Львівської ОДА, Львівської обласної спілки журналістів. Також готуємо всі документи до суду», – додала редактор.

Редакція газети «Бойківська думка» у лютому звернулася до міського голови Сколе з проханням переукласти договір оренди. Кілька тижнів тому отримала відповідь про те, що, як виявляється, договір з ними і не укладався, ну чи принаймні так вважає міський голова.

«Сколівська міська рада не приймала рішення щодо передачі в оренду Приватному підприємству «Інформаційно-просвітницький медіа-центр «Бойківська думка» (у 2016-2018 роках відбувалося реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ, – Ред.) нежитлового приміщення загальною площею 91,5 кв м за адресою: 82600, Львівська область, місто Сколе, вул. Д.Галицького,52, і відповідно не укладала Договору оренди нежитлового приміщення із ПП «Інформаційно-просвітницький медіа-центр «Бойківська думка», а відтак Сколівська міська рада не може переукласти договору, якого не існувало», – мовиться у офіційній відповіді Володимира Москаля.

Додамо, що журналісти Львівського порталу намагалися зв’язатися з міським головою Сколе, однак нам так і не вдалося до нього додзвонитися.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *