ОСТАННІ НОВИНИ

Чотири військові капелани отримають міжнародні відзнаки імені Омеляна Ковча

Соломія Григор'єва

|

Завтра, 27 березня, у Києві відбудеться VIII Церемонія вручення відзнаки ім. Блаженного Священомученика Омеляна Ковча. Цьогоріч за видатний гуманітарний внесок буде відзначено чотирьох українських військових капеланів. Про це Львівському порталу розповів директор Благодійного Фонду «Гуманітарні ініціативи» Орест Чебеняк.

 

«Завтра в Національній опері України о 19.00 відбудеться VIII Церемонія вручення відзнаки ім. Блаженного Священомученика Омеляна Ковча. Це міжнародна відзнака, якою відзначаються особи, які в своєму житті, в своїй праці сповідують те, чим займався Омелян Ковч.

Співорганізаторами церемонії є Комітет із вшанування пам’яті блаженного священомученика Омеляна Ковча, Благодійний Фонд «Гуманітарні ініціативи» та Міністерство оборони України, бо цього року було прийнято рішення відзначати військове капеланське служіння. Ми обрали 4 найкращих отців-капеланів різних конфесій, яким вручатиметься ця відзнака», – зазначив Орест Чебеняк.

Відзнаки капеланам вручатимуть глава УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук і голова Комітету із вшанування пам’яті Омеляна Ковча Іван Васюник.

В рамках церемонії сестри Леся та Галина Тельнюк представлять мистецький проект «Божий агнець», присвячений пам’яті видатного українського гуманіста отця Омеляна Ковча.

На церемонію запрошені почесні гості, зокрема Президент України та дипломати різних посольств.

Довідка

Омелян (Еміліан) Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та єхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації.

Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув’язнень написав книгу — «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзького рабина Арона Рокеаха.

Його допитували у тюрмі на Лонцького у Львові, де вимагали визнання вини і відмови від подальшого хрещення євреїв, а також відмови від протестів засудження дій нацистської влади. За свої дії був ув’язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

27 червня 2001 року у Львові Папа Римський Іван Павло II проголосив його блаженним мучеником разом з іншими мучениками греко-католицької Церкви.

Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча засновано у 2010 році. Його Почесним головою був Кардинал Любомир Гузар. Діяльність Комітету здійснюється під патронатом Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава.

Зусилля Комітету мають на меті сприяти втіленню ідей Блаженного Священномученика Омеляна Ковча задля міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, плекання толерантності і взаєморозумінняв суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності.

Докладний перелік лауреатів Відзнаки минулих років можна переглянути на сайті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *