ОСТАННІ НОВИНИ

20 річницю смерті В’ячеслава Чорновола у Львові відзначать пам’ятною ходою

Наталя Дуляба

|

У понеділок, 25 березня, Львовом пройде пам’ятна хода з нагоди 20 річниці трагічної смерті В’ячеслава Чорновола. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі міської організації Народного руху України.

 

«Рівно 20 років тому, 25 березня 1999 року, в автокатастрофі під Борисполем обірвалось життя Героя України, політв’язня, засновника та лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола. Попри зміни президентів і генпрокурорів обставини загибелі політика залишаються нез’ясованими до сьогодні. Він заважав тодішній владі, оскільки був єдиним незалежним ані від олігархів, ані від Росі, а також здатним об’єднати країну», – йдеться у повідомленні.

Відтак львів’ян та гостей міста закликають долучитися до ходи, аби вшанувати пам’ять видатного українця. Початок – о 18:00 год. перед пам’ятником Тарасу Шевченку, що на просп. Свободи. Кінцева зупинка ходи – пам’ятник В’ячеславу Чорноволу.

Зазначимо, саме В’ячеслав Чорновіл був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990 року) та Акту проголошення Незалежності України (24 серпня 1991 року).

Також Чорновіл був одним із засновників національно-визвольного руху шістдесятників та дисидентів, Української гельсінської спілки. Кілька разів сидів у тюрмі за «антирадянську пропаганду», перебував у таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно Чорновіл пробув у неволі 17 років.

У березні 1990 року В’ячеслав Чорновіл став народним депутатом України, у 1991-му балотувався у Президенти України (посів друге місце). Протягом 1990-1992 років очолював Львівську обласну раду, із 1992 року і до смерті був головою Народного Руху України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *