Масове сходження на Говерлу: близько 150 українців підкорять найвищу точку України

Вероніка Рой

|

23 березня відбудеться традиційне масове сходження на гору Говерлу «ГОВЕРЛЯНА-2019». Участь у сходженні візьмуть близько 150 учасників зі Львівщини та різних куточків України. Про це сьогодні, 20 березня, розповів президент Львівської обласної федерації спортивного туризму Тарас Пахолюк, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За його словами, цього  року виникли проблеми з організацією потяга, яким би мали добиратися учасники сходження.

«В різні роки брали участь в сходженні від 300 учасників, і за рік ми могли підняти двома, трьома поїздами до 2 тисячі учасників. Тобто, було таке, що потяг перевозив 800 учасників. В останні роки у нас виникли серйозні проблеми з організацією поїзда. І вперше після відродження «Говерлян» ми не маємо поїзда. Адже «Львівська залізниця» виставила настільки високі ціни, що учасникам це не по кишені. Тому ми були змушені перейти на більш бюджетний варіант – автобус», – розповів Тарас Пахолюк.

Також він зазначив, що участь у заході візьмуть 130-150 учасників. Наразі вже сформовані два автобуси із учасниками сходження. У випадку, якщо хтось хоче приєднатися до заходу, то це можна здійснити власним ходом, але з обов’язковою реєстрацію у штабі «Говерляни».

Похід та сходження буде здійснюватися зі сторони селища Ворохта Івано-Франківської області ущелиною річки Прут – через Карпатський національний природний парк та урочище «Заросляк», учасники піднімаються на вершину кожен у своєму загоні. Очолювати сходження та прокладати маршрут на вершину, здійснюючи контроль за безпеку руху, буде штурмова група, яка складається з досвідчених інструкторів-альпіністів. Учасники піднімаються на вершину кожен у своєму загоні. Загальний час сходження (підйом і спуск) близько 8 годин.

Перший львів’янин, що підкорив Еверест, Роман Городечний закликав учасників не ставитись до сходження легковажно та стежити за безпекою.

«Говерла – це непроста гора. Я вважаю, що не можна відноситися до Говерли дуже легковажно. Хочу зазначити, що цього року у Карпатах загинуло більше людей, ніж при походах в Непалі на базовий табір «Еверест». Це говорить про те, що люди легковажать безпекою», – сказав він.

Як додав начальник управління фізичної культури та спорту Львівської облдержадміністрації Роман Хім’як, наступного року сходження на гору Говерла планують зробити міжнародним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *