ОСТАННІ НОВИНИ

На виставці у Винниках презентували унікальний меч вікінга

Соломія Головіна

|

У Історико-краєзнавчому музеї у Винниках відкрили унікальна виставка археологічних артефактів «Врятовані скарби України». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

 

На виставці представлений трипільський посуд, рідкісні для нашої території провінційно-римські імпорти кінця І – середини ІІ ст. н. е., цінні для Європи бронзові казани з могильника римського часу Карів-І, а найголовніше – меч каролінгського типу Х ст.

Цей середньовічний меч знайшли на Львівщині та намагалися нелегально вивезти за межі України. Порушників затримали на митниці, а взірець зроярського мистецтва «епохи вікінгів» передали на реставрацію в Національний науково-дослідний реставраційний центр України.

Відтак 5 березня унікальну знахідку передали Винниківському історико-краєзнавчому музею у Національному заповіднику «Софія Київська» .

Оздоблення та символіка знайденого меча свідчать про те, що він міг належати військовій еліті, а характерні втрати срібної інкрустації, деталей декору – що його використовували протягом тривалого часу, можливо, передавали в спадок як реліквію.

Експозиція діятиме у виставковій залі Історико-краєзнавчого музею міста Винники, що на вул. Івасюка, 5, до 30 травня.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *