ОСТАННІ НОВИНИ

Безсмертний Ваґнер на сцені Львівської національної опери

Ольга Лозинська

|

Вперше з часів незалежності України у Львівському національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбудеться грандіозна прем’єра опери Ріхарда Ваґнера «Лоенгрін». Подія знакова не лише для львівської сцени, але й всього оперного мистецтва України, адже творів Ваґнера немає в репертуарі українських театрів. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

 

Постановка опери Ріхарда Ваґнера «Лоенґрін» на сцені Львівської національної опери вже викликала жваві дискусії в львівських мистецьких колах. Адже саме опери Ваґнера неможливо порівняти з будь-якими іншими операми. Німецький композитор, який створив 13 оперних полотен, мав на меті реформувати оперне мистецтво. Кожна вагнерівська опера триває довше, ніж звичні для нас, до прикладу, італійські. Свої твори композитор називав «музичними драмами», яка поєднує складну техніку для вокалістів, масштабної глибини сюжет та виразну музичну лінію. На сцені Львівської національної опери «Лоенґрін» пройде без скорочень та купюр, що надасть глядачу сповна насолодитись та збагнути вагнерівську ідею музики майбутнього.

Однією з цілей генерального директора Львівської національної опери Василя Вовкуна є – втілювати на львівській сцені найбільш актуальну тенденцію кращих світових оперних театрів та фестивалів, а саме постановку класичних опер в особливому режисерському вирішенні.

«Звернення до ваґнерівського музичного полотна є справжнім викликом для нас і, водночас, «Українським проривом» в освоєнні мистецтва як синтезу, і як філософської концепції. До постановки ваґнерівського «Лоенґріна» театр запросив німецького режисера Міхаеля Штурма, австрійського сценографа і художника костюмів Маттіаса Енґельмана, хормейстера Йоганнеса Кьолєра, які разом з диригентом-постановником Мироном Юсиповичем та хормейстером Василем Ковалем пропонують незвичну і неочікувану, але актуально-сучасну інтерпретацію сюжету опери», – розповів генеральний директор Львівської національної опери Василь Вовкун.

Австрійські та німецькі митці, які стали співтворцями «Лоенґріна» на львівській сцені, створюють чисельні театральні проекти по всій Європі: Німеччина, Велика Британія, Австрія, Чехія, Польща, Албанія.

Сюжет опери «Лоенґрін» зосереджений на середньовічному епосі про легендарних воїнів Святого Грааля, які оберігали скарб. Головний герой  опери – справедливий лицар, який припливає на човні, запряжений лебедем, та рятує принцесу Ельзу та прагне захищати її народ. Але за однієї умови: Ельза ніколи не запитає яке його ім‘я та звідки він прибув. В душі принцеси зароджуються сумніви, і та порушує умову, задаючи фатальні питання…

Міф про добро і зло, довіру і сумніви постане на сцені Львівської опери у сучасному актуальному для сьогодення вирішенні.

Режисер-постановник опери Міхаель Штурм поділився секретами постановки «Лоенгріна»: «Тема опери є дуже актуальною, бо вона показує, що коли суспільству заборонено запитувати, то постає питання – а що ж йому тоді можна? Як таке суспільство може розвиватись? Вирішальна фраза твору звучить так: «Ніколи не питай мене».

Мистецтво як свобода, як вираз нас самих – про це йдеться в опері, про це йдеться в кожному з нас. Про те якими ми є, йдеться про нас, людей. І я дуже радий що публіка тут у Львові, в Україні, буде зачарована цим твором, цим дуже особливим способом його трактування».

Прем’єра легендарної опери «Лоенґрін» відбудеться 1, 2, 6 та 7 березня у Львівському Національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької, початок о 18:00.

Квитки можна придбати за посиланням: Kontramarka.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *