ОСТАННІ НОВИНИ

Які розміри добровільно-примусових внесків батьки здають у школу, - опитування

Соломія Головіна

|

Практика щомісячного збору коштів з батьків існує у 91% школах України. Про це йдеться у звіті проекту DOZORRO «Батьківський дозор: непрозорі закупівлі шкіл», передає РБК-Україна.

 

Найчастіше батьки здають 50 грн на місяць. Про таку суму повідомили 24% респондентів. 100 грн на місяць платять 15% батьків, 150-200 грн – 8%.

Крім того, практика вступних внесків існує у 45% школах. Суми внесків становлять від 300 до 2000 грн і вище.

За даними опитування, кошти сплачуються переважно готівкою (88% відповідей), і лише 16% батьків назвали свої внески добровільними. Інші ж 84% респондентів вважають їх певною мірою примусовими.

«І це попри те, що відповідно до законодавства будь-яка благодійна допомога повинна бути добровільною за визначенням», – додали автори опитування.

Опитування проводилося 18-21 липня 2018 року шляхом онлайн-анкетування за допомогою функціоналу Google Forms у Facebook-групі «БАТЬКИ SOS». В опитуванні взяли участь 1 352 респонденти з усіх регіонів України, окрім окупованих територій.

Як повідомляв Львівський портал, у 2017 році управління освіти Львівської міської ради підписало наказ про заборону обігу готівкових коштів у навчальних закладах міста. Проте освітяни і батьківські комітети, які бажають допомогти роботі школи фінансово, можуть перераховувати кошти на спеціальний рахунок.

Фото: dozorro.org

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *