ОСТАННІ НОВИНИ

Музика Баха, Моцарта та Чайковського: події Львівської опери на тиждень

Ольга Лозинська

|

Репертуар Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької не перестає дивувати новинками, а також постановками, які вже полюбились глядачам. Що пропонує Львівська національна опера цього тижня розповіли Львівському порталу у прес-службі театру.

 

Перелік подій Львівської опери на тиждень:

Вівторок, 12 лютого – Від Моцарта до П’яццоли (Дзеркальна Зала)

В програмі концерту прозвучать відомі композиції музичних класиків різних епох: Моцарта, Чайковського, Брамса, Гершвіна, П’ярта та П’яццоли. Кожен з перелічених композиторів приніс свій неоціненний внесок в скарбницю світової культури. Віденського класика Моцарта недарма називають генієм, життя якого догоріло в неповних 36 років, залишивши після себе тонни музичних шедеврів. Творчість композиторів Йоганнеса Брамса та Петра Чайковського стала перлиною прекрасної епохи Романтизму. Джордж Гершвін підкорював музичний простір Америки на початку ХХ століття, а ім’я Арво П’ярта пролунало на всю Європу вже наприкінці століття. І як відомо, пристрасна музика Великого Астора П’яццоли  (як називають композитора в Аргентині) не залишила байдужим  ще жодне серце.

Солісти вечора – лауреати міжнародних конкурсів Євгеній Кострицький (скрипка), Ірина Дяченко (фортепіано) та Заслужена артистка України Ія Комарова(альт).  Артистам аплодували в різних куточках світу (Японія, Європа, США) та вони завжди прагнуть повертатись до Львова, щоб дарувати свою творчість. Програма концерту обіцяє ліричний настрій та можливість розслабитись під музику у виконанні тріо.

Початок о 19:00, квитки на концерт «Від Моцарта до П’яццоли».

Середа, 13 лютого – «Бах та друзі» (Дзеркальна зала)

Творчість німецького барокового композитора Йогана Себастіана Баха вважають  винятково геніальною. І це справді так. Баха люблять слухати як шалені поціновувачі класичної музики, так і ті, хто не має жодного відношення до мистецтва. Музика композитора, який майже все життя пропрацював органістом в храмі, є унікальною для наших вух та серця. Вона може розвіяти хаос думок, забрати сумніви та страх з серця  – це, без сумніву, музика з потужною енергетикою. Барокова епоха дала світові не одного генія, який творив пристрасно та талановито. Та лише про Баха говорять, що він – океан, а його музика здатна зцілювати.

В програмі концерту прозвучать:

Концерт для фортепіано та струнних №1

Бранденбурзький концерт №6

Бранденбурзький концерт №5

Солісти вечора – YOUNG Ensemble, у складі: Мирослав Драган (фортепіано),  Роман Ієвський (флейта), Леся Дерменжі (скрипка), Марія Панчук (альт), Сергій Гаврилюк (альт).

Початок о 19:00, квитки на концерт «Бах та друзі».

П’ятниця, 15 лютого, Неділя, 17 лютого – балет «Лебедине озеро»

У цілому світі не існує відомішого балету, ніж шедевр Петра Чайковського «Лебедине озеро». Можливо, це данина класичній хореографії та витонченості танцювальних па. Але найвірогідніше, що секрет популярності «Лебединого озера» ховається якраз в манері композиторського стилю автора, адже Чайковський надзвичайно проникливий та чуттєвий лірик. Балет складається із двох дій, а в основу покладена німецька старовинна легенда про красуню-принцесу Одетту, яку прокляв чаклун та перетворив на лебідку. Найцікавіше, що «Лебедине озеро» Петро Чайковський створював в Україні, в його улюбленій Кам’янці, що на Черкащині. Саме сюди музикант часто приїжджав відпочити та відновити сили в маєток рідної сестри, і часто саме в Кам’янці народжувались шедеври митця.

Початок о 18:00, квитки на балет «Лебедине озеро»

Субота, 16 лютого – опера «Дон Паскуале»

Музика італійського оперного композитора Гаетано Доніцетті закохує в себе з першої ноти! Вона легка і натхненна, сповнена ліричною наївністю та ніжною мелодикою. Кожний твір Доніцетті – це плетиво хитромудрих історій, саме тому сюжет кожної з опер завжди інтригує. Опера «Дон Паскуале» наповнена інтригами та пікантними веселощами в добрих традиціях італійської комічної опери. З року прем’єри (1843) і до сьогодні опера не сходить зі сцен оперних театрів. В сучасній режисерській постановці опера  «Дон Паскуале» відкрила 118 Сезон Львівської Опери. Історія багатого Дона Паскуале, який мріє про молоду наречену розгорнеться перед глядачами у трьох діях.  Головний герой бажає спекатись від свого племінника Ернесто, одруживши його на багатій наречені. Та старий довірливий Дон Паскуале навіть не здогадується, до яких хитрощів можуть вдатись самі жінки, щоб отримати бажане.

Початок о 18:00, квитки на оперу «Дон Паскуале».

Неділя, 17 лютого – Музична казка «Попелюшка»

Чи буває щось приємніше, як поринути знову в дитинство? В світ яскравих барв, пригодницьких історій, де завжди наприкінці тебе очікує happy end…

Саме це пропонує Львівська національна опера для найменших глядачів та дорослих, які досі вірять у казку! В основі музичного твору покладена казка  про Попелюшку, її злу мачуху та двох ледачих сестер – Колючку і Злюку. Вічна історія про добру дівчину, яка проходить через несправедливість та випробування  – але натомість стає справжньою принцесою! Музична вистава-казка «Попелюшка» створена на основі  лібрето, яке переклав на українську мову Роман Лубківський. Завітайте на музичну казку разом із малечею – пориньте в теплий  час радості, магії та справжнього дива!

Початок о 12:00, квитки на музичну казку «Попелюшка».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *