ОСТАННІ НОВИНИ

Рибалкам нагадують про дотримання правил безпеки під час перебування на льоду

Соломія Григор'єва

|

Через постійні перепади температури і небезпечний лід Асоціація рибалок України просить дотримуватися Правил безпеки під час перебування на льоду і не ризикувати своїм здоров’ям і життям, передає Львівський портал.

 

У цьому році погода явно мінлива: то відлига, то мороз. Це дуже небезпечно при виборі надійного льоду для зимової риболовлі. Від початку року на українських водоймах загинуло 29 людей. Серед жертв – як дорослі, так і діти. А нестабільна температура останніх днів зробила лід небезпечним навіть там, де він здається надійним. З різних куточків країни надходять тривожні повідомлення про трагедії на льоду.

Через не постійну температуру на річках і озерах України утворюється нестійкий крижаний. Рясні снігопади занесли промоїни, що підвищує рівень небезпеки. Асоціація рибалок України нагадує, що безпечним вважається лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше 7 см; для влаштування катка – не менше 10-12 см (для масового катання – 25 см); масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше 15 см. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду, стрибаючи на ньому або ударами ноги. Якщо від удару по льоду пішнею на ньому з’являється вода, то негайно йдіть з того місця. Також не слід йти на водойму в поодинці і в нічний час. Вирушаючи на риболовлю, обов’язково необхідно попередити рідних, куди ви йдете.

Кілька простих правил:

  • Не робіть поруч багато лунок.
  • Не збирайтеся великими групами на одному місці.
  • Не робіть лунки на переправах.
  • Не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яке би клювання там не було.
  • Завжди тримайте під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 метрів.
  • Покладіть поруч з лункою дошку або велику гілку.

Окрім того, не виходьте на лід в темну пору доби. Не залишайтеся один на льоду (особливо небезпечний «перший» і «останній лід»). Подбайте, щоб з Вами завжди був товариш, готовий допомогти в разі провалювання під лід.

Крім того, категорично забороняється вживати алкогольні напої до і під час перебування на льоду. Верхній зимовий одяг, бажано, щоб був на блискавках, а рюкзак і ящик з снастями надягайте тільки на одне плече, щоб в разі необхідності від них можна було швидко звільнитися. Обходьте ділянки, покриті товстим шаром снігу – під снігом лід завжди тонший.

Подбайте, щоб Ви мали при собі «рятувалки» – загострені штирі зі зручним захватом, з якими Ви зможете в разі необхідності витягти себе з ополонки (без них руки будуть ковзати по льоду і Вам буде важко зачепитися за слизький лід).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *