ОСТАННІ НОВИНИ

У Росії заговорили про обмін військовополонених українських моряків

Дарина Смеречанська

|

Москва може в цьому році обміняти військовополонених українських моряків на ув’язнених в Україні росіян. Про це повідомляє УП.

 

«Багато що буде залежати від того, наскільки Київ буде готовий йти на конкретні домовленості», – передає газета «Известия» з посиланням на російське високопоставлене дипломатичне джерело.

При цьому він додав, що зараз обміняти українських моряків неможливо, оскільки в РФ їх ​​не визнають військовополоненими.

«А значить, треба дочекатися рішення суду, після чого можна розмовляти про обмін. В українських в’язницях сидить досить багато росіян, яких треба визволяти», – заявив співрозмовник видання.

Він також зазначив, що до виборів в Україні це навряд чи можливо, оскільки український президент Петро Порошенко «тут же почне видавати це за свою перемогу».

Джерело припустило, що обмін найімовірніше відбудеться після березня.

«Росії ці моряки не потрібні. Але спочатку повинен закінчитися судовий процес відповідно до російського законодавства, а вже потім за амністією можуть реалізуватися конкретні обміни», – заявив він.

Також повідомляється, що, на думку голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками Леоніда Калашникова, обмін полонених українських моряків на росіян в найближчому майбутньому цілком реальний.

При цьому він заявив, що для цього не обов’язково вести переговори з Порошенком, оскільки «є особи, які займаються подібними питаннями, наприклад, Віктор Медведчук».

Нагадаємо, зранку 25 листопада 2018 року українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його. При виході з Керченської протоки російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ. Троє з них дістали поранення.

Усіх українців взяли від варту на 2 місяці. Їх звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада українців вивезли до СІЗО Москви.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *