ОСТАННІ НОВИНИ

Казковий тиждень у Львівській національній опері: яку виставу обрати?

Юлія Шпак

|

Із 19 по 23 грудня відвідувачі Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької мають змогу побачити вистави легендарних Дж. Пуччіні, Й. Штрауса, П. Чайковського та інших. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі театру.

 

ПЕРЕЛІК ПОДІЙ ЛЬВІВСЬКОЇ ОПЕРИ НА ТИЖДЕНЬ:

Середа, 19 грудня – музична казка «Попелюшка»

В основі музичного твору лежить  добре відома казка «Попелюшка» – про працьовиту дівчинку, злу мачуху та її ледачих дочок – Колючку і Злючку. Добра повчальна історія продовжує радувати і дивувати не лише маленьких глядачів, а й  дорослих.

Початок о 12.00. Квитки за посиланням – Попелюшка

Четвер, 20 грудня – оперета «Летюча миша»

«Летюча миша» – один з найбільш неперевершених творів не тільки автора, Йоганна Штрауса-молодшого, але одна з найдивовижніших оперет загалом.

Оперета названа на честь головної героїні Розалінди, яку чоловік не впізнав на балу в костюмі летючої миші і закохався в неї без пам’яті. На цьому маскараді була ще одна маска, яка зуміла проявити талант і здійснити заповітну мрію…

Початок о 18.00. Квитки за посиланням – Летюча миша

Четвер, 20 грудня – концерт «Світові шедеври» (Дзеркальна зала)

Видатний віолончеліст Марцель Бергман (Ізраїль) дасть концерт у Львівської оперному театрі. У програмі концерту пролунають такі твори:

Р.Шуман – Адажіо і Алегро
Й.Брамс – Соната оп. 38
К.Дебюссі – Дві прелюдії: Місячне світло
Дівчина з волоссям кольору льону

Довідка: Марцель Бергман виріс у Львові, навчався у музичній школі імені С.Крушельницької. У 1978 році, після приїзду в Ізраїль, став концертмейстером групи віолончелей Ізраїльського філармонічного оркестру. Паралельно протягом 20 років у складі Ізраїльського Фортепіанного тріо гастролював по Європі, Північній і Південній Америці і Японії, включаючи багато відомих фестивалів.

Початок о 19.00. Квитки за посиланням – Світові шедеври

П’ятниця – 21 грудня, Неділя – 23 грудня – балет «Лускунчик»

Балет Петра Ілліча Чайковського «Лускунчик» вважається символом чарівних змін і постійного оновлення життя. Історія про те, як дерев’яна лялька виявилася зачарованим принцом, який за допомогою доброї і самовідданої дівчинки Марі переміг злого Мишачого короля, – не просто красива казка. Це хвилююча розповідь про той швидкоплинний час, коли на зміну безтурботному дитинству приходять світлий смуток юності, мрії про кохання і гармонію.

Квитки за посиланням – Лускунчик

Субота, 22 грудня – опера «Служниця-пані» (Дзеркальна зала)

В опери Дж. Б. Перголезі «Служниця-пані» незвичайно щаслива сценічна доля. Коли двадцятитрьохлітній композитор з Неаполю створював інтермеццо до своєї опери-серіа «Гордий бранець» (два комічні номери, які виконувалися між діями трьохактної опери), він, безумовно, не сподівався, що саме ця інтермедія «Служниця-пані» перевершить за популярністю усі написані ним твори і принесе йому гучний успіх і славу родоначальника нового жанру – італійської комічної опери-буфа.

«Служниця-пані» отримала популярність не тільки в Італії. Після того як вона була перекладена французькою мовою, опера витримала майже 200 вистав у Парижі (1752). «Служниця-пані» завоювала всю Європу.

У Львівській опері ця вистава була вперше показана під час міжнародного фестивалю Соломії Крушельницької цьогоріч. Вона настільки сподобалась глядачам, що театр вирішив залишити її у своєю репертуарі.

Початок о 15.00. Квитки за посиланням – Служниця-пані

Субота, 22 грудня – опера «Богема»

«Богема» Джакомо Пуччіні – один з найбільш ліричних творів знаменитого італійця. Проникливі мелодії й щедра оркестровка забезпечать музичним гурманам вишукане задоволення.

В основу лібрето покладено сюжет з життя Латинського кварталу, де з давніх-давен і донині мешкає паризька богема, яка незважаючи на бідність і знедоленість, раз і назавжди зробили свій вибір в користь мистецтва, творчості, кохання…

Початок о 18.00. Квитки за посиланням – Богема

Неділя, 23 грудня – концерт «Фантазії» (Дзеркальна зала)

Переможець гранту від Українського культурного фонду під назвою «Ірина Ключковська «Фантазії» – це проект, в якому записувалась вокальна камерна музику А. Кос-Анатольського та О. Козаренка. Презентація диску відбулась 1 грудня в Коломиї. Як концертна програма вперше звучатиме у Львові 23 грудня в Дзеркальній залі Львівської опери.

Даний проект є надзвичайно актуальним для сучасного українського слухача. Він поєднав два чудові музичні стилі: елегійний солоспів А. Кос-Анатольського, та поліжанрову, переважно циклічну вокальну творчість О. Козаренка.

Початок о 15.00. Квитки за посиланням – Фантазії

Неділя, 23 грудня – опера «Аїда»

«Аїду», один зі своїх шедеврів, Верді написав на замовлення Каїрської опери в честь відкриття Суецького каналу.

У задушливому пустельному ландшафті, під нескінченно жарким небом склалася любовна піраміда: полонена ефіопська царівна Аїда, полководець Радамес і мстива цариця Амнеріс жадають повітря і любові. Потреба в щирості і справжніх почуттях змушує героїв діяти будь-якими засобами.

На сцені Львівської опери виконується італійською мовою з українськими субтитрами.

Початок о 18.00. Квитки за посиланням – Аїда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *