ОСТАННІ НОВИНИ

Фірма львівського перевізника за 28 мільйонів відреставрує пам’ятку архітектури у Підкамені

Наталя Дуляба

|

ТзОВ «Хосаро» за 28,4 млн грн проведе комплексну реставрацію Монастирського храму, який розташований у смт Підкамінь Бродівського району. Храм є частиною пам’ятки архітектури національного значення XV-XVIII cтоліть. Відповідні результати тендеру розміщені на сайті публічних закупівель Prozorro, передає Львівський портал.

 

Тендер на комплексну реставрацію Монастирського храму та його дзвіниці оголосив департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА. На всі ці роботи було передбачено 28 551 042 грн.

На тендер подалися лише дві компанії: ТзОВ «Архітектурна майстерня «Лео-Рест» та ТзОВ «Хосаро». Втім перемогла саме компанія «Хосаро», яка запропонувала виконати реставрацію храму за 28 406 968 грн, що на 144 тис. грн менше від передбаченої у закупівлі суми. Під час торгів жодна з компаній своїх цін не знижувала.

Відтак ТзОВ «Хосаро» має до 31 грудня 2020 року провести комплексу реставрацію пам’ятки архітектури національного значення у смт Підкамінь Бродівського району – Монастирського храму.

Компанія має провести комплексні роботи з оновлення всіх фасадів та внутршніх стін храму, встановити на підлозі кам’яну плитку та сходи, відреставрувати дерев’яну скульптуру Богородиці, замінити вікна та двері, відтворити втрачені металеві ґрати, провести вогнезахисну оброку дзвіниці та інших дерев’яних елементів, встановити освітлення, пожежну сигналізацію. Також ТзОВ «Хосаро» має провести археологічні розкопки на території пам’ятки на глибині 2,5 м та благоустрій території – прокласти бетонні хідники, висадити кущі та дерева.

Договір на виконання робіт із реконструкції Монастирського храму з дзвіницею Львівська ОДА підписала з ТзОВ «Хосаро» вчора, 7 грудня.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Хосаро» створили ще у 1994 році, воно зареєстроване у Львові на вул. Промисловій.

Власником компанії є Володимир Мазур (10%) та Володимир Хома (90%), який також є кінцевим бенефіціарним власником ПАТ «ЛАТП – 14630», яке займається пасажирськими перевезеннями у Львові.

Основний вид діяльності ТзОВ «Хосаро» вказаний як будівництво житлових і нежитлових будівель, втім фірма також має ліцензію на діяльність, пов’язану зі створенням об’єктів архітектури. Розмір статутного капіталу ТзОВ «Хосаро» складає 1,3 млн грн.

Додамо також, що у 2016 році ТзОВ «Хосаро» виграло тендер на будівництво школи у Сколівському районі. За ці роботи Львівська ОДА заплатила фірмі 18,2 млн грн.

Зазначимо, Монастирський храм із дзвіницею входить до комплексу Монастиря походження дерева Хреста Господнього, який звели у Підкамені ще в 1464 році. Первісні будівлі костелу і монастиря дотепер не збереглися – у 1519 році вони були зруйновані під час навали турків-османів. Існуючий костел збудували протягом ХVII століття.

Монастир походження дерева Хреста Господнього є пам’яткою архітектури національного значення.

Фото: Vladimir Shcherbakov

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *