ОСТАННІ НОВИНИ

На концерті у Львівській опері збиратимуть кошти на реставрацію каплиці Боїмів

Наталя Дуляба

|

5 грудня Львів відзначатиме 20-ту річницю входження до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. З цієї нагоди у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької відбудеться концерт за участю світових зірок оперного мистецтва. Кошти, отримані від продажу квитків, скерують на реставрацію каплиці Боїмів. Про це сьогодні, 28 листопада, розповіла головна диригентка опери та філармонійного оркестру міста Грац (Австрія) Оксана Линів, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«На концерті у Львові 5 грудня ми почуємо кращі голоси України, адже запрошено 9 різних солістів, всі вони є українцями, які вже впевнено заявили про себе у Європі. Це будуть такі зірки як Андрій Бондаренко, Софія Соловій, Сергій Магера, також будуть кращі солісти Одеської і Львівської національних опер. Це буде святкова програма, адже у грудні всі перебувають у такому передсвятковому настрої, в очікуванні якогось дива. Тому програма побудована на творах світової оперної класики, зокрема буде дуже багато Моцарта, оскільки Львів також є містом Моцарта, як і Зальцбург та Відень», – розповіла Оксана Линів.

Отримані від продажу квитків кошти скерують на дослідження та реставрацію каплиці Боїмів – унікальної пам’ятки архітектури початку XVII століття. Як зауважила начальниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, у 2017 році у каплиці вдалося відновити вхідні двері та зовнішні металеві конструкції, втім зараз пам’ятка потребує комплексної реставрації.

«До каплиці Боїмів у нас дуже трепетне ставлення, оскільки це є дуже важлива пам’ятка, але водночас вона є дуже складною для реставрації. Минулого року разом із німецькими фахівцями ми зробили реставрацію вхідних дверей і металу, однак це була ще дуже проста річ у порівнянні з цілою каплицею, яку першочергово треба ґрунтовно дослідити, а потім прийняти ряд важливих рішень щодо кожного елемента окремо. Бо кожен елемент каплиці Боїмів є окремим твором мистецтва», – наголосила Лілія Онищенко.

За її словами, приблизна сума, яка потрібна для реставрації каплиці Боїмів, наразі невідома. Втім мова йде про мільйони гривень, відтак кошти на необхідні роботи збиратимуть не лише в межах концерту у Львівській опері.

«Гроші, отримані з продажу квитків на концерт, ми підсилимо й бюджетними коштами. Також цього року ми плануємо з інститутом банківської справи зробити благодійний аукціон, такий ми вже робили, коли збирали кошти на реставрацію скульптури «Ощадливість», що на музеї етнографії. Тому таким чином збиратимемо кошти на комплексну реставрацію каплиці. Кошторису наразі ще немає, але, безперечно, це – великі гроші», – додала Лілія Онищенко.

Участь у концерті в Оперному театрі візьмуть також такі відомі солісти як Ольга Дядів (сопрано), Юлія Терещук (сопрано), Віктор Андрійченко (контртенор), Олег Злакоман (тенор), Юрій Дудар (баритон), Віктор Шевченко (бас-баритон). Захід відбуватиметься й за участі Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» та Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів» під орудою диригента Оксани Линів.

Зазначимо, каплиця Боїмів розташована на площі Катедральній, 1. Вона є однією з найкращих пам’яток пізнього Ренесансу у Львові. Її збудували на початку XVII століття над фамільним гробівцем родини львівських патриціїв угорського походження Боїмів, адже тоді на цьому місці розташовувалось міське кладовище. Загалом у каплиці поховано 14 людей із династії Боїмів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *