ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрився пункт швидкого тестування на ВІЛ

Соломія Григор'єва

|

Напередодні Європейського тижня тестування на ВІЛ, сьогодні, 23 листопада, у Львові відкрили  пункт тестування AHF Checkpoint Lviv.  Це перший у Львівській області заклад, що працюватиме як безпечний та дружній простір для проведення швидкого, конфіденційного та безкоштовного тестування на ВІЛ. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

 

Заклад створено коштом Фундації АНТИСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) у співпраці КЗ ЛОР «Львівський обласний центр громадського здоров’я», в рамках Меморандумів про наміри між Міністерством охорони здоров’я та AHF, а також між Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації та AHF.

«Треба знати свій статус аби розпочати лікування швидко. Хочу зауважити, що за 2017 рік було виявлено 16 тисяч ВІЛ-інфікованих, а за 10 місяців 2018 року – 15 тисяч. Сьогодні в Україні лікування можна розпочати одразу після отримання позитивного результату. Впродовж 15 днів, провівши ще додаткові лабораторні обстеження, пацієнт отримує безкоштовне лікування, яке забезпечується державою. Головне прийти і зробити тест», – розпочав перший заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Віктор Ляшко.

Директорка департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак наголосила на важливості відкриття пункту швидкого тестування на ВІЛ: «Для Львівщини надзвичайно важливо розширити доступ людей до послуг з тестування. Сьогодні така можливість стала реальністю. А ще Львів це туристичне місто, де навчається багато молоді, тому закликаю скористатися нагодою: пройти тестування ВІЛ! Якщо ти поінформований, отже озброєний. Знаючи свій статус, вчасно розпочинайте лікування».

Фундація АнтиСНІД-США в Україні відкриває пункт для проходження безкоштовного тестування на ВІЛ у Львові, аби зробити послугу тестування на ВІЛ максимально швидкою, зручною та  доступною для всіх львів’ян та гостей міста. Водночас люди схильні вважати, що ВІЛ-інфекція є лише серед соціально неблагополучних груп, і погано усвідомлюють, що сьогодні понад 63% усіх зареєстрованих випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляються під час незахищених статевих контактів, про що свідчать дані Центру громадського здоров’я за 1 січня 2018 року. Відтак у зоні ризику – будь-яка статево активна людина.

Заклад відкритий для всіх охочих за адресою: м. Львів, вул. Антоновича, 20 з понеділка по п’ятницю з 9:30 до 19:30 та в суботу з 11:00 до 17:00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *