ОСТАННІ НОВИНИ

Мерія дозволила університету Франка реставрувати в центрі Львова занедбаний палац XVIII століття

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив ЛНУ ім. Івана Франка містобудівні умови та обмеження на реставрацію занедбаного палацу Бєсядецьких, який розташований на площі Галицькій, 10. Відповідне рішення прийняли сьогодні, 23 листопада, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, ЛНУ ім. Івана Франка відбудовуватиме західну офіцину та виводитиме з аварійного стану східну. При цьому виш у відновленому палаці планує здійснювати свою наукову діяльність.

«Це буде відновлення будівлі палацу», – наголосив Юліан Чаплінський.

Як йдеться у проекті рішення виконкому, палац Бєсядецьких розташований на земельній ділянці площею 0,2 га, яка призначена для будівництва і обслуговування будівель освіти. Раніше у цьому приміщенні знаходився історичний факультет ЛНУ ім. Івана Франка.

Також палац розташований у межах історичного ареалу Львова і є пам’яткою архітектури національного значення.

Своїм рішенням виконавчий комітет встановив, що під час реставрації університет Франка не може збільшувати висоту існуючого палацу Бєсядецьких. Також виш повинен погодити колір фасаду та узгодити його в управлінні охорони історичного середовища.

Як розповіли Львівському порталу в ЛНУ ім. Івана Франка, для відновлення палацу Бєсядецьких шукатимуть інвестора, тож наразі про початок робіт говорити ще рано. При цьому освітяни не виключать можливості виділення на це коштів із держбюджету.

Зазначимо, дата будівництва палацу Бєсядецьких дотепер невідома. Науковці припускають, що його могли звести у 1740-х роках. Колись у палаці жили різні заможні львів’яни, за радянських часів він був науковою бібліотекою, а в часи незалежності – оселею для безхатьків і громадською вбиральнею. Із 2002 року палац Бєсядецьких належить ЛНУ ім. Івана Франка.

Як повідомляв Львівський портал, про реконструкцію палацу Бєсядецьких в університеті Франка заговорили ще у 2017 році. Інститут «Укрзахідреставрація» вже тоді розробив проект реставрації, який передбачав відхід від автентичного вигляду будівлі і надбудову третього поверху. Вартість всіх реставраційних робіт становила 22-25 мільйонів гривень. Втім зараз втілити в життя цей проект не вдасться, оскільки нові Державні будівельні норми не дозволяють відхід від автентичного вигляду пам’ятки.

Відтак ЛНУ ім. Івана Франка знайшов кількох інвесторів, які готові були взятися за новий проект реконструкції палацу. Попередня вартість робіт становить близько 50 мільйонів гривень. Своєю чергою інвестор мав би отримати дозвіл на користування частиною приміщень. Втім у Франковому університеті запевняли: жодних розважальних закладів там не буде.

Водночас освітяни не приховували, до них неодноразово звертались різні особи із комерційними пропозиціями щодо палацу Бєсядецьких. Плани на цей об’єкт мала також і міська рада Львова.

Детальніше про ситуацію довкола палацу Бесядецьких читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *