ОСТАННІ НОВИНИ

У МОЗ розповіли, до яких фізичних активностей варто заохочувати дитину

Юлія Шпак

|

Понад 60 хвилин на день – такий показник щоденної фізичної активності дітей та підлітків вважається оптимальним. Відтак, у МОЗ розповіли до яких активностей і чому варто заохочувати дитину.

 

«Принаймні тричі на тиждень необхідно робити вправи на зміцнення м’язів та кісток та додавати аеробну активність високої інтенсивності. Зазвичай певну фізичну активність можна віднести відразу до кількох різновидів. Так, граючи в баскетбол, дитина одночасно зміцнює м’язи, кістки, і це також – аеробне навантаження», – йдеться у повідомденні.

 ЯК ЗМІЦНИТИ М’ЯЗИ

Молодші діти зазвичай зміцнюють свої м’язи, коли грають на дитячих майданчиках. Підлітки ж можуть грати у футбол або баскетбол тощо. Перетягування канату, модифіковані відтискання (з колінами на підлозі), вправи на опір, використовуючи вагу свого тіла, вправи на прес, гойдалки на дитячому майданчику, гімнастика – такі вправи зміцнюють м’язи. Підлітки можуть також робити вправи на тренажерах або з гантелями.

ЯК ЗМІЦНИТИ КІСТКИ

Додавайте до щоденної фізичної активності дитини вправи, які сприятимуть зміцненню кісток, наприклад скакалку або біг, принаймні тричі на тиждень. Молодші діти  можуть грати в “класики”. Такі різновиди спорту, як гімнастика, баскетбол, волейбол, теніс також зміцнюють кістки.

АЕРОБНА АКТИВНІСТЬ

Аеробні навантаження повинні складати більшу частину щоденної активності вашої дитини. Аеробна активність – це і активність середньої інтенсивності, зокрема жвава ходьба, і більш інтенсивні навантаження, зокрема біг. Тобто інтенсивність аеробного навантаження залежить від того, скільки зусиль докладає дитина до вправи. Переконайтеся, що інтенсивні аеробні навантаження присутні принаймні тричі на тиждень в дозвіллі дитини.

Активно відпочивати, гуляти пішки, кататися на скейтборді та роликах, лижах, байдарках, кататися на велосипеді, навіть ходити до школи, грати в баскетбол, футбол, волейбол,  хокей, теніс, бігати або грати в “доганялки”, стрибати на скакалці, займатися карате, аеробікою або або гімнастикою, плавати, танцювати – нехай дитина обере такий вид аеробного навантаження, який їй більше до вподоби. Навіть допомога з хатньою роботою – це також аеробна активність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *