ОСТАННІ НОВИНИ

25% українців не побачили жодних змін після укладання договору з сімейним лікарем, - опитування

Юлія Шпак

|

76% українців, які вже уклали угоди з сімейним лікарем, задоволені ним, і лише 6% висловили невдоволення. Про це свідчать результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у жовтні 2018 року.

 

Повідомляється, що 31% респондентів оцінюють рівень професіоналізму та компетентності лікарів в Україні як високий. Натомість 51% мають протилежну думку (у червні – 54%). Відносно краще оцінюють компетентність лікарів на Заході.

Також за інформацією «Рейтингу» майже дві третини заявили про те, що знають свого сімейного лікаря або терапевта, 32% – не знають. Відносно вищий рівень обізнаності спостерігається на Заході, у сільській місцевості, серед жінок та людей старшого віку.

Водночас 56% заявили, що вже обрали свого лікаря і підписали з ним договір (у червні – 36%),  42% сказали, що цього ще не зробили. Вищий рівень мобілізації у підписанні договорів з сімейним терапевтом спостерігається у західних та східних макрорегіонах, серед жінок та старших опитаних.

Окрім цього, 76% тих, хто вже уклав угоди з сімейним лікарем, задоволені ним, і лише 6% висловили невдоволення.

«Третина опитаних серед змін, які вони помітили після укладання контракту з сімейним терапевтом відзначили, що лікар був до них уважнішим та ввічливішим. 13% зазначили, що було легше потрапити на прийом, 9% сказали, що вони отримали безкоштовні препарати у свого лікаря, по 8% заявили, що побачили кращі умови прийому (ремонт, сучасне обладнання і т.п.) або ж, що вони отримали направлення на безкоштовні лабораторні тести. З іншого боку 25% зазначили, що не побачили жодних змін після укладання договору, а ще 22% взагалі не були у свого лікаря після підписання контракту», – зазначають автори дослідження.

Соціологи опитали населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8%. Терміни проведення дослідження: 8-21 жовтня 2018 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *