ОСТАННІ НОВИНИ

Як не потрапити на «гачок» шахраїв під час пошуку роботи за кордоном: поради поліцейських

Юлія Шпак

|

Упродовж 2018 року працівники поліції Львівщини розпочали досудові розслідування у шістьох кримінальних провадженнях, які зареєстровані за фактами незаконного працевлаштування громадян України на роботу за кордоном. Також правоохоронці виявили вісьмох потерпілих, яких ошукали на загальну суму близько 40 тисяч євро. Про це Львівському порталу повідомили у відділі комунікації поліції у Львівській області.

 

Все частіше правоохоронці фіксують випадки, коли суб’єкти господарювань (або окремі особи під виглядом суб’єктів господарювань), займаючись нібито посередницькою діяльністю на території Львівської області з надання послуг працевлаштування за кордоном, шляхом обману отримують від довірливих громадян значні грошові кошти (від 400 євро), проте обіцяних послуг не надають, а грошей не повертають.

«Оголошення про послуги таких «фірм» найчастіше можна знайти в мережі Інтернет. Це пропозиції щодо виготовлення пакету необхідних документів для виїзду за кордон, роботи з високою заробітною платою та хорошими умовами праці, що вже свідчить про недобросовісність таких суб’єктів, адже суть їхньої діяльності полягає лише у наданні консультативних послуг, а самі вакансії не можуть бути платними. В результаті, люди опиняються не на тій роботі, на яку розраховували і за яку заплатили, та не отримують обумовленої заробітної платні», –  повідомляють поліцейські.

Крім того, правоохоронці Львівщини вживають заходи щодо 16 суб’єктів господарювання, які отримали ліцензії Міністерства соціальної політики на провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, та які допустили порушення ліцензійних умов: неподання відповідних звітностей та здійснення господарської діяльності не за місцем, визначеним ліцензійними умовами. А за це передбачено адміністративну відповідальність за ст.164 та ст.255 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Аби не стати жертвою шахраїв, скористайтесь порадами:

  • перевірте, чи має фірма ліцензію на такий вид діяльності, як «посередництво в працевлаштуванні за кордоном»;
  • поцікавтесь, чи є у фірми позитивний досвід працевлаштування українських громадян за кордоном;
  • фірма-посередник має надати проект трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем, завірений роботодавцем;
  • згідно законодавства України, фірма, яка пропонує посередництво в працевлаштуванні за кордоном, не має права брати передоплату у будь-якій формі за надання послуг до укладання трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем;
  • у разі, якщо ви вирішили скористатися послугами фірми-посередника, необхідно обов’язково оформити свої відносини у формі письмового договору на надання посередником послуг у працевлаштуванні за кордоном;
  • у трудовому договорі (контракті) повинна міститися найбільш повна інформація про умови роботи;
  • уникайте використання в контракті таких фраз, як: «та інші види робіт», «всі роботи на вимогу роботодавця» тощо;
  • підписання трудового договору (контракту) є обов’язковою умовою легального працевлаштування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *