ОСТАННІ НОВИНИ

НАБУ опублікувало антирейтинг справ, які застрягли у судах

Дарина Смеречанська

|

Із поміж 166 кримінальних проваджень, в яких станом на кінець жовтня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування, а прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальні акти до суду, у 48 справах навіть не відбулося підготовче засідання. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі НАБУ.

 

Цей «антирейтинг» очолює так звана справа «тернопільських прокурорів». Суд вчергове постановив повернути обвинувальний акт. Провадження не розглядається вже майже 2 роки після передачі до суду – з 11 листопада 2016 року.

Інша справа, за обвинуваченням посадовців у завданні збитків ПАТ «Державна продовольчо-зернова компанія», «подорожує» по різних судових інстанціях вже близько 22 місяців. Наступне підготовче засідання призначене на 26 листопада в Святошинському районному суді м.Києва.

Отже, наразі лише у 35 провадженнях від НАБУ і САП ухвалено судові рішення. Більшість з них затверджують угоди про визнання винуватості або звільнення від кримінальної відповідальності стосовно другорядних учасників корупційних злочинів.

Причини відкладання і перенесень засідань різні: об’єктивний брак суддів, неявка, хвороби або відпустки учасників процесу тощо.

Вищий антикорупційний суд має поставити фінальну крапку у справах від НАБУ і САП, а винесені вироки допоможуть повернути арештовані під час розслідувань кошти в дохід держави. Саме тому його якнайшвидшого створення вимагають і українське суспільство, і міжнародні партнери.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *