ОСТАННІ НОВИНИ

Як правильно лікуватись під час грипу? Поради від МОЗ

Олена Карп'юк

|

Наш організм – основний інструмент боротьби з грипом. А такі симптоми як гарячка, головний біль, біль у м‘язах, у горлі, кашель та нежить – це захисні реакції організму на вірус, які допомагають з ним боротися. Саме вони й свідчать про активну роботу нашого імунітету. Якщо захворіли грипом, важливо створити своєму організму умови, щоби він міг боротись із вірусом. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров’я України.

 

Як вірус грипу потрапляє в організм?

Вірус грипу викликає запалення в дихальних шляхах, в носі, горлі та легенях. Він потрапляє до організму повітряно-крапельним шляхом (людина вдихає його) або ж побутовим (передається на руках) і потрапляє в організм через слизові оболонки рота, носа або очей.

Після потрапляння в дихальні шляхи він зв‘язується з клітинами епітелію, які їх вкривають. Коли ж вірус потрапляє всередину клітини, він перешкоджає їй виробляти білки та стимулює вироблення специфічних вірусних білків. З часом їхня кількість збільшується і вони буквально «захоплюють» сусідні клітини.

Таке небажане вторгнення приводить імунну систему в стан готовності до боротьби із хворобою. Саме тому більшість симптомів грипу насправді пов‘язані з імунною реакцією організму на вірус.

Які симптоми з’являються при грипі і чому?

Чому виникає набряк і біль у горлі? Одним із типів клітин, які борються з вірусом, є білі кров’яні тільця Т-лімфоцити. Іноді їх навіть називають «солдатами» імунної системи. Коли Т-клітини локалізують білки вірусу грипу, вони починають розростатися в лімфатичних вузлах навколо легень та горла. Це викликає набряки та біль у цих лімфатичних вузлах. Позбавитись цього симптому можна тільки тоді, коли організм повністю одужає.

Чому виникає кашель? Збільшення кількості слизу в легенях внаслідок відповідної імунної відповіді на інфекцію, викликає кашель як рефлекс, щоб очистити дихальні шляхи. Як правило, цей процес також спричинений активністю Т-клітин в легенях. Боротьба з вірусом в легенях призводить до появи симптомів, схожих до розвитку бронхіту. Це може погіршити стан у разі наявності попереднього захворювання легень та утруднити дихання.

Чому виникає головний біль та гарячка? Щоб належно боротися з вірусом, імунні клітини потрапляють в кровотік. Цей процес може впливати на ділянку головного мозку в гіпоталамусі, який регулює температуру тіла. Внаслідок цього виникають гарячка та головний біль.

Як лікувати грип: головні «так» і «ні»

Якщо у вас з’явились симптоми грипу, перше, що треба зробити,  – звернутися до лікаря, а не бігти в аптеку за антибіотиками, «імуномодуляторами»  чи рослинними засобами. Почитайте коментарі лікарів про те, які народні засоби не допоможуть вилікувати грип.

Лікар за потреби може призначити препарати для усунення симптомів (парацетамол чи ібупрофен для зниження високої температури, засоби від нежитю чи болю в горлі).

Симптоми грипу – результат активної роботи нашої імунної системи. Тому важливо створити своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом: дотримуйтесь постільного режиму без зайвих навантажень, пийте багато рідини, провітрюйте приміщення та за можливості робіть вологе прибирання. У нашої імунної системи є достатньо ресурсів для боротьби з хворобою. Головне – не заважати.

А щоби мінімізувати ризики захворіти – вакцинуйтесь від грипу! Одне щеплення допоможе сформувати імунітет проти вірусу на цілий сезон. Також часто та ретельно мийте руки, уникайте натовпу та чхайте правильно. А якщо захворіли – залишайтесь вдома.

Про те, як не можна лікувати грип, читайте тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *