ОСТАННІ НОВИНИ

До Львова на фестиваль оперного мистецтва приїде декілька сотень відомих музикантів із усієї Європи

Соломія Григор'єва

|

Із 13 до 18 листопада у Львівському національному академічному театрі опери та балету відбудеться XVII Міжнародний фестиваль оперного мистецтва ім. Соломії Крушельницької, на якому відомі зарубіжні та українські диригенти і співаки презентуватимуть світову та українську оперну класику. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі театру.

 

Фестиваль Соломії Крушельницької проходить уже 30 років поспіль і є одним із найдавніших оперних фестивалів в Україні, проте настільки масштабним, як цьогоріч, він ще ніколи не був.

«До нас на фестиваль приїде майже 650 гостей! Львівська Опера ще стільки людей не приймала. Зараз створюється багато фестивалів, але мало які з них є якісного, європейського рівня. Ми ж народжуємо у Львові великий європейський оперний фестиваль, який буде включати в собі різні стилі, форми і напрямки театрального і оперного мистецтва», – розповів сьогодні, 7 листопада, на прес-конференції генеральний директор-художній керівник Львівської Опери Василь Вовкун.

Цього року на фестиваль приїде рекордна кількість гостей зі всієї України та Західної Європи. Вперше приїдуть не лише поодинокі солісти, а цілі театри: свої вистави презентуватимуть Національна Опера України,  Одеська Національна Опера та Вроцлавська Опера (Польща).

Окрім великої кількості відомих музикантів із усієї України, на фестиваль приїдуть учасники із Австрії, Молдови, Польщі та Румунії. Також будуть виконані твори сучасних композиторів із Болгарії та Японії.

Традиційно фестиваль розпочинається з опери «Мадам Баттерфляй», адже вона є тісно пов’язана з патронесою Львівської Опери – Соломією Крушельницькою. Головну роль у виставі виконає провідна солістка Віденської Фольксопери Мельба Рамос.

У другий день фестивалю буде показано оперу «Набукко», яка є копродукцією Львівської та Одеської опер.

«Це перший спільний проект двох українських опер. Ми хочемо показати, що копродукція в Україні можлива. В чому полягає співпраця? Більшість декорацій і реквізиту робили у Львові, головний сценограф – наш Тадей Риндзак, я робив режисуру. Диригент і солісти – з Одеського театру», – додав Василь Вовкун.

Свою виставу привезе і Вроцлавська опера. «Краків’яни і ґуралі» – це традиційна польська опера, але до Львова вона приїде у сучасному прочитанні. Варто додати, що головним сценографом цієї вистави є український сценограф Василь Савченко, який також створив і весь стиль фестивалю оперного мистецтва ім. Соломії Крушельницької.

Родзинкою фестивалю стануть мистецькі проекти, що відбудуться у Дзеркальній залі театру, – від камерної опери до інтелектуальних платформ та майстер-класів.

«Зусиллями нашого театру –  в рамках фестивалю –  у Дзеркальній залі виникають дві прем’єри: містична драма «Саломеа» й комічна опера «Служниця-пані». Вони презентуватимуться на фестивалі, проте навіть після його завершення будуть постійно показуватись у залі нашого театру», – додав художній керівник Львівської Опери.

Додамо, що у Дзеркальній залі буде показано 5 камерних опер. Свої моновистави представлять японський, австрійський та українські композитори.

Під час проведення фестивалю у фойє театру діятиме ексклюзивна виставка «OPERA ART», що презентуватиме  театральні костюми, макети та елементи декорацій із історії постановок Львівської опери:  твори відомих художників-сценографів Євгена Лисика, Тадея та Михайла Риндзаків, художника костюмів Оксани Зінченко.

Детальна програма фестивалю за посиланням:

https://opera.lviv.ua/festival/xvii-mizhnarodnyj-festyval-opernogo-mystetstva-13-18-11-2018-2/

Придбати квитки можна за посиланням:

https://widget.kontramarka.ua/uk/widget182site11084/widget/index

Фестиваль відбудеться за підтримки Міністерства культури України, Українського культурного фонду та Львівської облдержадміністрації.

В рамках проекту “Український прорив” Василя Вовкуна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *