ОСТАННІ НОВИНИ

Роман Безсмертний на Львівському безпековому форумі: Війна розростається, представником України в Мінську мав би стати Курт Волкер

Лаврентій Дубич

|

Фактично паралельно з безпековим форумом у Варшаві у Львові відбувся свій, організований Українським Католицьким Університетом, ГО «Інститут Просвіти» та Львівською міською радою. Головна тема цього року звучала так: «Економіка війни чи війна економік». Серед учасників Львівського Безпекового Форуму були  відомі зарубіжні аналітики та експерти по темі європейської безпеки, серед яких Глен Грант, військовий експерт, підполковник Британської армії у відставці; генерал-лейтенант Бен Ходжес, командувач Сухопутних військ НАТО в Європі; Едвард Лукас, віце-президент СЕРА (Центр аналізу європейської політики) та інші.

Також на Форумі були присутні два потенційних кандидати в Президенти: мер Львова Андрій Садовий, один із організаторів зустрічі, та відомий політик і дипломат Роман Безсмертний.

Така щільність заходів демонструє, що питання війни і безпеки, руйнування порядку, встановленого після Другої світової війни, є сьогодні питанням номер один у європейській, а відтак і світовій повістці. З нинішніх претендентів на посаду президента бачення того, як діяти при сучасних безпекових викликах, очевидно, мало хто має. Гість Львівського Форуму Роман Безсмертний – один з тих небагатьох, хто пропонує вирішувати безпекові проблеми України на кількох рівнях – внутрішньополітичному, на рівні переговорів між Україною та РФ, на рівні Центральної Європи, континентальному та глобальному.

До слів Романа Безсмертного, очевидно, варто прислухатися, оскільки він добре знайомий не тільки з українською політичною «кухнею», але і з ситуацією довкола окупованих територій – у 2015-2016 рр. він був представником України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Мінського процесу. Отже, пропонуємо виділити головні тези Романа Безсмертного з виступу на Львівському Безпековому Форумі та спілкування у кулуарах.

Україна-Росія: це міжцивілізаційний конфлікт

На думку Романа Безсмертного, війна між Росією та Україною не є локальним конфліктом, подібним до Балканського чи Нагорного Карабаху. Сьогодні на сході України відбувається зіткнення цивілізацій, Європейської і «Русского мира». Русский мир побудований на принципово інших цінностях, ніж Європа, це інша ментальність, яка є ворожою до європейських цінностей. Відтак даний конфлікт має потенціал розростання на всю Центрально-Східну Європу, а згодом – і до глобального рівня. І це ситуація, яка сьогодні не до кінця усвідомлюється в Європі.

Не Крим і Донбас – метою Росії є вся Україна

Цілі Росії не обмежується Кримом і Донбасом, її мета – вся Україна. Політичне керівництво Росії мріє про реставрацію імперії (відомий постулат про те, що без України Росія перетворюється з європейської імперії на азіатську), і його план – перетворення всієї України на «сіру зону». Агресія Росії не дарма прийшлася одразу на завершення Революції Гідності, коли українське суспільство чітко заявило про європейський цивілізаційний вибір і остаточний розрив з радянським спадком, який Україна «перетравлювала» протягом 1991-2013 рр.

Недієздатність української держави

Українська держава сьогодні не спроможна вирішити проблему війни та безпеки. Це видно навіть з цього факту, що за п’ять років війни не відбулося формального визнання реальності війни – українська держава обмежується «нейтральними» абревіатурами на кшталт АТО чи ООС. Крім того, за п’ять років конфлікт  не набув навіть ознак завершення. Навпаки, до Криму і Донбасу додалася ще одна зона напруження – Азовське море.

Українська держава демонструє інституційну слабкість. Якщо не відбудеться перезаснування державних інституцій, то наслідком такої слабкості  може стати як реванш проросійських сил, так і повномасштабне вторгнення в Україну.

Мінський процес мертвий

В існуючому форматі Мінський процес – «мертвий». Необхідно шукати інші формати. Серед них і вихід на двосторонній діалог з Росією, оскільки багатосторонній формат продемонстрував свою неспроможність. Позиції України в процесі посилить вибір правильного переговорника. На Львівському Форумі Безсмертний озвучив нестандартний підхід. На його переконання, очолити українську делегацію мав би спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер. Взагалі, вважає Безсмертний, чим сильніше інтереси заходу, і особливо США, будуть пов’язані з безпекою в Україні – тим скоріше вдасться знайти вирішення проблеми війни.

Діалог з мешканцями окупованих територій

Щоб змогла відбутися безпечна реінтеграція, необхідно налагоджувати діалог з мешканцями тимчасово окупованих територій. Якщо цього не зробити, буде поглиблюватися світоглядна прірва між Донбасом і рештою України, помножена на пролиту кров. В існуючих умовах такий діалог можна вести через тіло Церкви. Церква здатна не лише взяти на себе частину адміністративних функцій української держави на окупованих територіях (видача свідоцтв про народження, смерть, шлюби), але й реалізовувати соціальні програми. Для цього держава має укласти так званий конкордат з Церквою і делегувати їй частину своїх повноважень. Поки що відбувається зворотня ситуація: українська держава визнає документи, видані органами влади самопроголошених республік, і тим самим робить крок до їхньої легітимізації.

Загалом, позиція Романа Безсмертного справила враження своєї продуманістю та ґрунтовністю. Здається, що сьогодні він є чи не єдиним українським політиком, який повною мірою усвідомлює ризики та загрози, перед якими опинилася Україна, і бачить реалістичні шляхи їхнього вирішення.

Ми втягнуті у затяжну війну з державою, чия воєнна сила й економіка в рази перевищують українську, і простір нашого маневру щороку звужується. Але схоже, що органи держави, замкнені в собі і своїх інтересах, відмовляються це помічати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *