ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні - Всеукраїнський день боротьби із раком грудної залози

|

З 2005 року в Україні щорічно відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак грудної залози. Його було засновано, щоб привернути увагу громадськості до стрімкого зростання показників захворюваності на рак грудей в Україні. Мета заходів цього Дня – підвищити поінформованість  населення щодо проблем раку грудної залози та наголосити на важливості діагностики захворювання на ранніх стадіях для належного лікування.

 

Захворіти на рак грудної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик захворювання високий, а в інших – низький. Не позбавлені цього ризику і чоловіки, проте понад 99% всіх пацієнтів з раком молочної залози – жінки. Фактори, що підвищують ризик захворювання, наступні: вік понад 40 років; спадкова і сімейна схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно-кістозна мастопатія; ожиріння; паління.

За словами головного експерта департаменту охорони здоров’я з онкогінекології Світлани Струк, за минулий рік на облік з патологією шийки матки стала 261 жінка, наймолодша пацієнтка віком 24 роки, найстарша – 86 років. Раз на рік (або хоча б раз на три роки) кожна жінка має бути оглянута лікарем-гінекологом жіночої консультації, що допоможе виявити перші симптоми патології.

Найчастіше рак грудної залози зустрічається у жінок від 45 років з піком захворювання у 55-65 років. Щороку в Україні від цього захворювання помирає майже 6 тисяч жінок. Дуже багато жінок виявляють рак вже на пізніх стадіях, в результаті чого суттєво знижується ефективність лікування та ймовірність одужання. Широке впровадження мамографічних обстежень, що стало можливим завдяки проекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій», значно покращило рівень ранньої діагностики патології на Львівщині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *