ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відзначили 145 річницю найдавнішого наукового товариства України

Олена Карп'юк

|

Сьогодні, 13 жовтня, в ЛНУ ім. Івана Франка відбулась урочиста академія з нагоди 145-річчя Наукового товариства імені Шевченка, яке є найдавнішою національною науковою інституцією в Україні. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

 

За активну участь у діяльності товариства та з нагоди його 145-річчя подяками від громади міста Львова відзначили:

  • Бартошевський Владислав Іванович — директор видавничого центру НТШ
  • Зіменковський Борис Семенович — академік НАМН України, доктор фармацевтичних наук, професор
  • Кушнір Роман Михайлович — голова НТШ в Україні, академік НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор
  • Нахлік Євген Казимирович — член-кореспондент НАН України, доктор філологічних наук, професор
  • Максимишин Ольга Володимирівна — головний бухгалтер НТШ.

До кожної подяки всі нагороджені також отримають із бюджету міста по 5000 гривень премії.

Загалом урочистості з нагоди 145-річчя Наукового товариства Шевченка розпочались сьогодні вранці з літургії у соборі св. Юра. Опісля відбувся круглий стіл на тему: «Наука в Україні: сьогодення і майбутнє».

Зазначимо, наступного року із бюджету Львова планують виділити 400 тисяч гривень на діяльність Наукового товариства Шевченка.

Додамо також, що Наукове товариство імені Шевченка – це всесвітня українська академічна організація, рушійна сила формування та розвитку української науки кінця ХІХ – першої половини XX ст.

Заснували його 23 грудня 1873 року у Львові як Літературне товариство імені Т. Шевченка, у 1892 назву змінили на Наукове товариство ім. Т. Шевченка (своєрідна академія наук). Особливого розквіту досягло в період головування Михайла Грушевського (1897-1916 рр). У 1920–30-х роках зазнавало переслідувань від польської влади, у 1939 товариство ліквідувала радянська влада. Відновило свою діяльність товариство у 1947 році в Західній Європі та Сполучених Штатах Америки, де стало відомим як Shevchenko Scientific Society. З 1989 року організація знову діє на території України.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *