ОСТАННІ НОВИНИ

Протестанти незаконно розбудовують будинок на вулиці Мельника

Наталя Дуляба

|

Благодійний фонд «Лабораторія соціального новаторства» незаконно реконструює триповерховий будинок на вул. Мельника, 21. Станом на сьогодні, 8 жовтня, за цією адресою вже почали самовільно надбудовувати 4 поверх. Про це розповів під час брифінгу головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Будинок на вул. Мельника, 21 розташований у зоні дошкільних навчальних закладів. За радянських часів його також використовували під дитсадок, втім у 90-х роках його продали. Тепер Благодійний фонд «Лабораторія соціального новаторства» розпочав його незаконно реконструйовувати.

«Зараз у цьому будинку розпочалися не просто якісь підпільні ремонтні роботи, тут вже зняли дах і почали надбудовувати нові стіни. До управління архітектури ніхто не звертався щодо видачі містобудівних умов і обмежень, не звертались і за розробкою нових детальних планів, ні за реконструкцією, жодних документів нам не представляли… Ця споруда не є пам’яткою архітектури, але я вважаю її дуже цінною. Вона є спадщиною так званого польського функціоналізму 30-х років ХХ століття», – розповів Юліан Чаплінський.

Самовільні роботи у будинку №21 на вул. Мельника Інспекція ДАБК у Львові зафіксувала ще у серпні. Тоді Благодійний фонд «Лабораторія соціального новаторства» зобов’язали призупинити будь-які роботи на об’єкті. Також представники інспекції виписали понад 66 тисяч гривень штрафу, який порушник дотепер не оплатив.

«Під час першої перевірки ми зафіксували виконання будівельних робіт без отриманих на це дозволів. Замовник не надав ні вихідних даних проектування, ні розробленої проектної документації, ні експертизи на цю документацію. Інспекція винесла припис про призупинення будь-яких робіт на цьому об’єкті, однак після повторної перевірки наприкінці вересня – на початку жовтня було виявлено, що об’єм робіт тільки збільшився… Тобто зараз із боку замовника будівництва ми не бачимо жодної реакції, самочинні роботи тільки продовжуються», – пояснив керівник юридичного відділу Інспекції ДАБК у Львові Святослав Кіндратів.

За його словами, після другої перевірки на порушника знову наклали штраф – близько 92 тисяч гривень. Також згідно з приписом Інспекції ДАБК, Благодійний фонд «Лабораторія соціального новаторства» має повернути будівлю до попереднього стану.

«Якщо замовник будівництва в подальшому не буде виконувати наші приписи, не буде виготовляти необхідні документи, ми самі приведемо будівлю до попереднього стану. А щодо штрафів, то їх стягне виконавча служба відповідно до встановленого законом порядку», – додав Святослав Кіндратів.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, Благодійний фонд «Лабораторія соціального новаторства» створили лише два роки тому, у серпні 2016 року. Його засновниками є Андрій Єлісеєв та Ярослав Пиж.

Андрій Єлісеєв володіє компаніями, які займаються аудитом та видавництвом книг, а також він є пов’язаний із протестантською церквою «Нове життя» міста Тернополя. Своєю чергою Ярослав Пиж є ректором Української баптистської теологічної семінарії, що розташована у Львові на вул. Війтовича, 9-А.

Основний вид діяльності Благодійного фонду «Лабораторія соціального новаторства» вказаний як надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *