ОСТАННІ НОВИНИ

Теплий дім: у двох будинках на Сихові провели комплексну термомодернізацію

Наталя Дуляба

|

У будинку на вул. Трильовського, 31 та вул. Вернадського, 4, що у Сихівському районі, провели комплексну термомодернізацію: замінили дерев’яні вікна на металопластикові, повністю утеплили фасади. Про це з місця події повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Всі заходи з енергозбереження проводять в межах міської програми «Теплий дім» та відповідної держпрограми виключно у будинках, де створені ОСББ.

Як розповіла директорка управлінської компанії «Нове місто» Галина Джулай, у будинку №31 на вул. Трильовського на сходових клітках та в коморах замінили старі дерев’яні вікна на металопластикові, утеплили фасад та замінили парапет. На все це витратили більше 2,4 млн грн.

«На такі заходи з енергозбереження будуть використані кошти з державної програми, а це – 45% від кошторисної вартості робіт, що становить більше 826 тисяч грн, також сподіваємося на допомогу з міської програми, яка мала б компенсувати 30%, тому очікуємо ще 400 тисяч грн. Звісно, не обійшлося без коштів самих мешканців та інвестиційних коштів самої управлінської компанії», – зауважила Галина Джулай.

Відтак фактично половину вартості енергозберігаючих робіт компенсовує місто і держава. Інші 1,2 млн грн поділили між мешканцями будинку. Як зазначив голова ОСББ «Трильовського, 31» Микола Брич, для того, щоб оплатити вказану суму, протягом десяти років жителі за квартплату сплачуватимуть додатково 1,95 грн (за 1 м кв).

«Спочатку було нелегко, бо не всі відразу підтримали таку ініціативу. Але з часом ми таки зібрали підписи у 78% мешканців будинку, які, власне, виступили «за». Вже зараз мешканці остаточно переконались, що енергозбереження – це добре діло. Раніше в сезон за опалення квартири, площею 81 кв м, доводилось платити 1700-2000 гривень. Реальну економію коштів зможемо відчути вже цієї зими, сподіваємось, що це буде 50%», – наголосив Микола Брич.

Своєю чергою Галина Джулай наголосила, що незабаром у будинку №31 на вул. Трильовського також мають встановити індивідуальний тепловий пункт, який збільшить економію мешканців за енергоносії.

«Вже зараз мешканці відчули, що будинок є теплий. Взагалі люди витрачають дуже багато коштів на оплату комунальних послуг, а самі будинки при цьому втрачають енергоносії. Тому нашим пріоритетом є запровадження енергозберігаючих заходів у багатоповерхових будинках. Ми прийшли безпосередньо до людей, розповіли, що можна зробити з панельним будинком, якому вже більше 30 років, а головне, де взяти гроші на такі заходи», – додала Галина Джулай.

Загалом протягом цього року міською Програмою відшкодування частини кредитів, отриманих на впровадження заходів з енергозбереження («Теплий дім») скористались вже 42 будинки. І 6 із них пройшли комплексну термомоденізацію.

«Для того, щоб взяти участь у такій програмі і впровадити у своєму будинку заходи з енергозбереження, спочатку потрібно голові ОСББ провести збори мешканців. Далі із протоколом голосування голова йде в банки-партнери, зокрема в Укргазбанк, Приватбанк і Ощадбанк. Там він обирає найоптимальніші умови кредитування, шукає підрядну організацію, консультується, підраховують вартість робіт з енергозбереження.

Після цього оголошуються збори мешканців будинку, де голова розповідає можливі варіанти. Якщо мешканці підтримують якусь із ідей, то з протоколом голова йде в банк, отримується кредит, кошти в результаті виконаних робіт перераховують підрядній організації. І після цього банк присилає в міську раду чи в Держенергоефективності документ, який підтверджує, що роботи завершені і потрібно сплатити частину кредиту», – пояснив начальник відділу супроводу ОСББ Львівської міської ради Сергій Солтис.

Нагадаємо, цього року на реалізацію міської програми «Теплий дім» передбачали понад 8 млн грн. В межах цієї програми цьогоріч ОСББ та ЖБК отримали вже 43 кредити на понад 24,8 млн грн. Очікуване відшкодування з міського бюджету за заходи з енергозбереження становить 4,94 млн грн.

Додамо, що у Львові існує 1227 ОСББ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *