ОСТАННІ НОВИНИ

У школах Львівщини за спеціальними посібниками навчатимуть демократичного громадянства

Вероніка Рой

|

У школах Львівщини триває впровадження громадянських компетентностей. В навчальних закладах області незабаром  з’являться посібники демократичної освіти, які дозволять школярам різного віку дізнатися, як дотримуватись демократичних прав в житті, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Львівська область три роки тому долучилася до швейцарсько-український проекту DOCCU. Окрім Львівщини, цей проект також впроваджується і 7 інших областях України.

«Наш проект в Україні працює вже чотири роки. Він орієнтований на навчання вчителів та директорів шкіл за програмами впровадження освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини. На сьогодні розроблені уніфіковані програми, які  інститут післядипломної педагогічної освіти включив у свої навчальні плани. Але ми не вважаємо, що дати знання вчителям та директорам шкіл з впровадження освіти демократичного громадянства і освіти з прав людини – достатньо. Окрім цього, необхідно дуже багато ще зробити для того, аби допомогти нашим педагогічним працівник зрозуміти суть поняття – школа справжньої демократії», – розповіла керівник Швейцарсько-українського проекту DOCCU Наталія Протосова.

На сьогодні навчання в рамках цього проекту пройшло понад сім тисяч вчителів і 1,5 тисяч директорів Львівської області. Варто також зазначити, що в рамках цього проекту перекладені та адаптовані для України посібники Ради Європи з освіти для демократичного громадянства.

«Ці посібники підготовлені експертами та практиками майже з усіх країн Європи. Вони впроваджуються, як в українських школах, так  і польських, французьких та німецьких навчальних закладах. Посібники розраховані на дітей від 1 класу до випускного. Їх  можуть використовувати вчителі та батьки у роботі зі своїми дітьми. Всі школи 8 областей, які є пілотними у рамках проекту, отримають комплекти посібників безкоштовно. Вже розсилка посібників розпочалася і частина шкіл Львівської області отримала їх. Хотіла також додати, що освіта для демократичного громадянства не впроваджується окремим навчальним предметом. Хоча цього року введений предмет «Громадянська освіта». Завдяки цим посібникам можна пропагувати освіту для демократичного громадянства та освіти з прав людини на будь-якому уроці», – пояснила Наталія Протосова.

Як додала керівник Швейцарсько-українського проекту DOCCU, даний проект вписується у концепцію Нової української школи. А посібники розроблені в якості вимог НУШ і можуть використовувати  у навчанні дітей будь-якого шкільного віку.

У свою чергу директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій зазначила, що навчання, яке пройшли вчителі та директори, є важливим, адже вони ознайомились з різними методиками навчання дітей в рамках демократичного виховання.

«У школах Львівщини, директори яких пройшли ці курси, вже є відчутні зміни.  А якщо окрім директорів, навчання пройшли ще й вчителі, то зміни у навчальних закладах одразу видно. Загалом можу сказати, що школи бувають абсолютно різними: є дуже успішні, де є гарна співпраця між батьками, учнівським колективом та вчителями. Ці всі три ланки одного освітнього процесу є успішним і це є основа Нової української школи.  І наша мета, щоб батьки, вчителі та учні навчилися так співпрацювати», – підсумувала вона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *