ОСТАННІ НОВИНИ

Торговий центр на місці СІЗО. Депутат просить музеєфікувати будівлі, де були в ув'язненні Бандера та Шухевич

Соломія Головіна

|

Депутат Львівської міської ради Тарас Чолій під час сесійного засідання закликав не допустити будівництво торгово-розважального центру на вул. Городоцькій, 20, де сьогодні розташований СІЗО. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

«Уся ця площа є в межах історичного ареалу Львова. Тут у 1614 році був побудований дерев’яний монастир жіночого ордену Св. Бригіди. Потім австрійська влада пристосувала його під в’язницю, яку назвали «Бригідки». Це була одна з найбільших тюрем краю. У її подвір’ї виконували смертні вироки, закатували відому українську діячку та розвідницю УВО Ольгу Басараб. А з 1925 р. ув’язнювали багатьох учасників українського національно-визвольного руху: Степана Бандери, Романа Шухевича, Степана Ленкавського, Зеновія Пеленського, Катерини Зарицької та інших… Історичне минуле цих території і споруд абсолютно унеможливлює створення на їхньому місці розважальних закладів чи торгівельних приміщень. Нашим першочерговим завданням, як повноважних представників сучасного українського суспільства, має бути музеєфікація та збереження історичної пам’яті, створення навчально-виставкових просторів, а не потакання бізнесу «на крові і кістках», особливо, коли ці бізнесові інтереси жодним чином не враховують складену містобудівну ситуацію, архітектурне середовище та потреби мешканців міста Львова», – заявив міський обранець.

Територія нинішнього слідчого ізолятора на вул. Городоцькій складає близько 1,4 га.

Зараз, за словами Тараса Чолія, кадастровий номер ділянці не присвоєний, межі не визначені. Як він пояснив, цю землю, відповідно до ухвали Львівської міської ради від 07.11.1996 року, надано у тимчасове користування на 5 років. Водночас час користування завершився ще у 2001 році.

Депутат вимагає передати будівлі слідчого ізолятора на вул. Городоцькій, 20 у комунальну власність громади Львова з метою їхньої належної музеєфікації та перетворення на сучасний культурно-експозиційний простір, а також включити будівлі на цій території до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку історії, архітектури, містобудування національного значення.

Раніше головний архітектор Львова Юліан Чаплінський прокоментував намір інвестора звести на місці СІЗО торговий центр.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *