ОСТАННІ НОВИНИ

4,5 тисячі мешканців Львівщини живуть з діагнозом ВІЛ

Соломія Головіна

|

У Львівській області проживають 4500 осіб, які мають ВІЛ-інфекцію, з них на обліку перебувають 3600 осіб. Про це сьогодні, 19 вересня, під час прес-конференції повідомила директор Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яна Служинська, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як вона додала, з 3600 людей, у яких діагностовано захворювання, понад 1800 пацієнтів залучені до терапії і відповідно не здатні передавати ВІЛ.

«На Львівщині маємо значно благополучнішу ситуацію ніж на інших теренах України. Питання тестування на ВІЛ-інфекцію стоїть дуже гостро. Сподіваємось, якщо тестуватимемо якомога більше мешканців області і людей, які до нас приїздять, то будемо в змозі призупинити розповсюдження епідемії», – зауважила Мар’яна Служинська.

Безкоштовно обстежитися можна у кабінетах «Довіри» у центральних районних лікарнях області, поліклінічних відділеннях Львова та в центрі громадського здоров’я на вулиці Лисенка,45.

Мар’яна Служинська наголосила, що близько 70% пацієнтів, які звертаються до медиків, – перебувають вже на пізній стадії захворювання.

«Це є дуже великою проблемою, тому що ці люди могли б бути залучені до лікування значно раніше, їхня якість та тривалість життя була б значно довшою. Більше того, вони б перестали бути ланцюжком, який  сприяє передачі ВІЛ-інфекції від однієї людини до іншої: та особа, яка проходить специфічну антиретровірусну терапію, вже не передає захворювання», – сказала директор Львівського обласного центру громадського здоров’я.

Як відомо, статевий шлях – найпоширеніший при  передачі ВІЛ-інфекції.

«Наші невеличкі опитування та дослідження, які ми проводили на рівні області серед с студентів та старших  учнів, говорять про те, що їхнє сексуальне життя є досить активним, а із захистом від ВІЛ-інфекції – не надто…», – розповіла Мар’яна Служинська.

Також вона зауважила, що щороку в області виявляють понад півтисячі хворих:

«Не можемо похвалитися, що у нас є зниження темпу приросту: з кожним роком виявляємо все більше і більше пацієнтів. Якщо подивитися по динаміці, то щороку виявляємо 400-550 людей зі захворюванням».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *