ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада закликає ЦВК не зволікати із виборами в ОТГ

Соломія Головіна

|

Депутати Львівської обласної ради сьогодні, 18 вересня, під час сесійного засідання прийняли рішення звернутися до членів Центральної виборчої комісії щодо проведення виборів у об’єднаних територіальних громадах. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Як наголошують обласні обранці, з початку серпня ЦВК блокує процес призначення виборів у новостворених ОТГ. Загалом йдеться про 128 громад, з яких 4 – на Львівщині.

«Сьогодні в Україні під загрозою опинився процес децентралізації як такий. На перші вибори в ОТГ досі чекають 128 громад – більше 900 тисяч людей. Все тому, що ЦВК ніяк не призначить дати голосування. Ще 9 серпня Центральна виборча комісія звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень у зв’язку з неузгодженостями законодавства про референдуми та додаткові місцеві вибори. Цим же рішенням ЦВК постановила, що звернення обласних державних адміністрацій щодо призначення перших і додаткових місцевих виборів будуть розглядатися лише після отримання зазначених роз’яснень», – зазначають депутати ЛОР.

Депутати переконані, що таке рішення є нелогічним та і не має жодних правових підстав.

«Наголошуємо, що законом про всеукраїнський референдум, який був затверджений у 2012 році, зокрема скасовано закон про всеукраїнський та місцевий референдуми. Разом з тим в законі про добровільне об’єднання територіальних громад визначено, що рішення про об’єднання можуть прийматися або на сесії місцевої ради, або на місцевому референдумі. З юридичної точки зору, в українському законодавстві біла пляма щодо регулювання референдумів, проте зовсім не йдеться про необхідність проведення місцевого референдуму для формування ОТГ», – мовиться у зверненні.

Отож, ЛОР вважає неприпустимим зволікання із призначенням виборів на територіях ОТГ:

«Звертаємось до членів ЦВК із закликом виконати свої функції та не ставити під загрозу зриву реформу, яка дає можливість громадам успішно розвиватись. Децентралізацію не можна зупиняти».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *