ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Всесвітній день боротьби з лімфомами

Андрій Котенський

|

Сьогодні, 15 вересня, відзначається Всесвітній день боротьби з лімфомами. Цей день було запроваджено вперше у 2004 році, щоб підвищити обізнаність населення щодо цієї групи захворювань та об’єднати зусилля заради допомоги хворим. Про це Львівському порталу повідомили у Департаменті із питань охорони здоров’я ЛОДА.

 

За даними відомства, більше одного мільйона осіб у всьому світі живуть із діагнозом «лімфома», і у близько тисячі пацієнтів щодня виявляють цю патологію.

Лімфома – це пухлина, що розвивається з клітин імунної системи, різновид злоякісної пухлини лімфатичної системи, до якої належать лімфатичні вузли, селезінка, вилочкова залоза, кістковий мозок. Лімфоми – це група з понад 30-ти різних хвороб. Виділяють два головних типи пухлин: лімфома Ходжкіна та неходжкінські лімфоми.

Основними симптомами захворювання є збільшення лімфатичних вузлів, неконтрольована втрата ваги (понад 10% маси тіла за півроку). Додатковими симптомами, на які слід звертати увагу, є надмірне потовиділення, особливо вночі, підвищеня температури тіла без іншої видимої причини понад 38 градусів. При лімфомі Ходжкіна може також спостерігатись свербіння шкіри.

Лише для кількох видів лімфом збудник встановлений. Наприклад, для підваріанта неходжкінської лімфоми під назвою MALT-лімфома, яка вражає шлунково-кишковий тракт, збудником є Helіcobacter pylorі. Якщо діагностувати саме цей різновид лімфоми на першій стадії, то можна вилікувати людину навіть без хіміотерапії, із застосуванням антибіотиків. Однак для більшості лімфом причиною є сукупність багатьох факторів. Неходжкінські лімфоми переважно діагностуються у людей після 60 років – для них ризик захворіти зростає у кілька разів.

Лімфоми – один з небагатьох видів раку, який успішно лікується. Лімфому Ходжкіна можна вилікувати у 85—95% випадків, лімфоми неходжкінського типу більш небезпечні — на ранніх стадіях виліковується до 70%.

Довідково

Як розповів експерт департаменту охорони здоров’я з гематології Ігор Гумен, станом на даний час у Львівській області на обліку перебуває 301 пацієнт з неходжкінськими лімфомами та 151 – з лімфомою Ходжкіна.

З початку 2018 року неходжкінські лімфоми вперше діагностовані у 147 хворих, лімфома Ходжкіна вперше виявлена у 31 пацієнта.

Як повідомила експерт департаменту охорони здоров’я з дитячої гематології Ірина Цимбалюк-Волошин, лімфоми є дуже рідкісною патологією серед дітей. Так, з початку 2018 року на Львівщині зареєстровано 2 випадки неходжкінських лімфом та 4 випадки лімфоми Ходжкіна у дітей. При лімфомі Ходжкіна у дітей на І-ІІІ стадіях захворювання повного одужання вдається досягнути у 90-95% випадків, при неходжкінських лімфомх – у 75% випадків.

Пам’ятайте! Шанси на одужання повністю залежать від точної та своєчасної діагностики!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *