ОСТАННІ НОВИНИ

Україна отримає мільярд євро макрофінансової допомоги від ЄС

Андрій Котенський

|

Віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс, в.о. Міністра фінансів України Оксана Маркарова та Голова Національного банку України Яків Смолій підписали Меморандум та Кредитну угоду між Україною та Європейським Союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у сумі 1 мільярд євро. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Мінфіну.

 

За даними відомства, найближчим часом Міністерство фінансів спільно з Міністерством закордонних справ внесе пропозицію Президентові України щодо необхідності невідкладного подання на розгляд Верховної Ради проекту Закону про ратифікацію цих міжнародних договорів.

«Хочу висловити вдячність за оперативність та конструктивність Європейської сторони у запровадженні нової програми макрофінансової допомоги ЄС для України», – зазначила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

За її словами, надана в рамках трьох попередніх програм макрофінансова допомога ЄС на суму 2,81 млрд. євро мала як стабілізуючий ефект для фінансової системи держави, так і стала засобом інтенсифікації реформ в Україні, а підписання сьогодні Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди є надзвичайно важливим кроком для підтримання макроекономічної стабільності.

Транші макрофінансової допомоги в рамках цих домовленостей будуть розподілені рівномірно, по 500 млн. євро кожний. При цьому очікується, що перший транш надійде в Україну ще восени цього року, після завершення cторонами внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності підписаних документів, та виконання Україною умов надання першого траншу.

Другий транш має надійти навесні 2019 року за результатами оцінки виконання Україною заходів з реформування відповідних секторів реалізації державної політики.

Довідково: в рамках співробітництва між Україною та Європейським Союзом, сторонами у 2014 – 2017 роках було реалізовано три програми макрофінансової (кредитної) допомоги Європейського Союзу.За результатами проведення відповідного комплексу заходів, Україна отримала 2,81 млрд. євро: 1,360 млрд. євро у 2014 році; 850 млн. євро у 2015 році та 600 млн. євро у 2017 році. Серед умов надання траншів — належне урядування та боротьба з корупцією, ефективне управління державними фінансами, приватизація та реформа управління державними підприємствами, корпоративне управління в державних банках та банківський нагляд, реформа енергетичного сектору, системи охорониздоров’я і соціальногозахисту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *