ОСТАННІ НОВИНИ

Чому важливо вимірювати окружність талії: пояснення від МОЗ

Дарина Смеречанська

|

В. о. міністра охорони здоров’я на своїй сторінці у Facebook пояснила, чому важливо вимірювати окружність талії.

 

«Авжеж всі ми звикли звертати увагу на цифру, що показують ваги. Це важливо, проте через індивідуальні особливості тіла, як-от кількість м’язової маси в організмі, не завжди ваша загальна вага є точним індикатором. Для цього використовують також індекс маси тіла, що є співвідношенням ваги і зросту. Він є стандартним показником з чітким розподілом, який показує до якої вагової категорії людей ви відноситесь. Втім, він також має свої недоліки. Наприклад, індекс показує загальний об’єм жиру в організмі, не враховуючи те, як саме жирова тканина розподіляється. І хоч надлишок жиру вже є негативним індикатором, важливим є факт, де саме він накопичується», – зазначила вона.

Найбільш небезпечний, за словами Уляни Супрун, є абдомінальний жир, який накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Він може оточувати життєво необхідні органи, такі як кишківник, підшлункову залозу та печінку, та порушувати їх функцію. Що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, метаболічного синдрому та навіть деяких видів раку.

Як вона наголосила, вимірювання окружності талії – найбільш точний показник, що дозволяє виявити кількість абдомінального жиру.

За ВООЗ, окружність талії для чоловіків 94 см, а для жінок – 80 см, означають наявність підвищеного ризику появи серйозних хвороб. 102 см та 88 см відповідно – надзвичайно високий ризик/

«Є ще один коефіцієнт, з допомогою якого можна визначити підвищені ризики для здоров’я через надмірну вагу. Це співвідношення окружності талії до об’єму стегон. Щоб отримати цей коефіцієнт, потрібно виміряти ці показники в сантиметрах та поділити між собою: талію (см) / стегна (см) = коефіцієнт. Ризики для здоров’я кардинально зростають, якщо цей коефіцієнт для чоловіків складає вище 0,95, для жінок – 0,85», – пояснює керівниця міністерства охорони здоров’я.

Уляна Супрун наголосила, що надмірна вага – це завжди проблеми зі здоров’ям.

«Зайві кілограми підвищують ризик появи багатьох небезпечних хвороб. Слідкуйте за своєю вагою, будьте активні та харчуйтесь повноцінно. Це найбільш ефективні інструменти для підтримання здорової ваги», – резюмувала вона.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *