ОСТАННІ НОВИНИ

Пікет під міськрадою Львова. Для учасників АТО вимагають житло

Наталя Дуляба

|

Сьогодні, 7 серпня, під стінами Львівської міської ради відбувся пікет, одним із організаторів якого є екс-регіонал Руслан Фігель. Під час акції протесту близько десятка людей вимагали від мерії забезпечити учасників АТО житлом або збільшити їм розмір одноразової матеріальної допомоги. Про це з місця події передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповів Руслан Фігель, який зараз є головою правління ГО «Військово-патріотичного об’єднання «Воля», учасники АТО, які є членами цієї організації, звернулися до нього за допомогою, адже мають проблеми з житлом. А 100 тисяч гривень одноразової допомоги, які виплачує міська рада, для вирішення цього питання не вистачає.

«Я прийшов виразити позицію хлопців, які брали участь у військових діях на сході. Сьогодні вони є діючими військовослужбовцями, тому вони не могли прийти на пікет, адже це суперечить статуту Збройних Сил України. Ми як громадська організація прийшли сьогодні захищати їхні права. Сто тисяч гривень – це не є та сума, яка може дозволити бійцю навіть внести перший внесок за квартиру. Ми дізнавалися у забудовників, скільки зараз коштує однокімнатна квартира – 25-30 тисяч доларів. Так-от на перший внесок потрібно 300-350 тисяч гривень», – пояснив Руслан Фігель.

За його словами, матеріальні виплати від міськради потрібно збільшити зі 100 тисяч гривень до 350 тисяч гривень, аби бійці АТО могли владнати проблеми з житлом. Також він наголосив, що у мерії вимагали, аби військові писали відмову від землі, щоб отримати матеріальну допомогу.

«Забудовники у Львові роблять Ратуші благодійний внесок квадратними метрами. Я розумію, що на квартири є черга, на землю теж чекають люди. Але у нас також є люди, які вже по півроку чекають на ті 100 тисяч і досі їх не тримали, є люди, які кілька років шукають землю… Моїм хлопцям також чітко казали, щоб вони написали відмову від землі, тоді вони отримають 100 тисяч гривень. Більше того, на ці гроші страшенна черга, хлопці по півроку чекають.

Проблема є цілісною, ми не прийшли сьогодні просто покричати, ми будемо проводити зустрічі, круглі столи, шукатимемо бійців, які в такій ж ситуації і шукатимемо інвестора та землю, щоб щось побудувати. Тобто сьогодні тут ми висловлюємо, що така проблема є. А далі ми хочемо спілкуватися і шукати шляхи її вирішення», – зазначив Руслан Фігель.

Як своєю чергою розповів начальник управління соцзахисту Львівської міськради Ігор Кобрин, учасники АТО мають право отримати і 100 тисяч гривень від мерії, і водночас претендувати на земельну ділянку та квартиру.

«Це є рішення місцевої  ради – забезпечувати учасників АТО виплатами по 100 тисяч гривень. Жодне місто в Україні таких виплат бійцям АТО не здійснює. Жодних обмежень немає, військовий може отримати і 100 тисяч гривень, і претендувати на землю та квартиру.

Щодо збільшення розміру виплат, то все залежить від кількості охочих її отримати. Місцева громада платить податки, із них виплачуються певні види виплат. Це все формує бюджетний процес: щось іде на соціальну частину, щось – на дороги, садочки. Звичайно, це буде дуже велика сума, яка, мабуть, співмірна із бюджетом розвитку Львова. Коли визначали розмір саме 100 тисяч гривень, то зважали на реальні можливості міського бюджету», – додав Ігор Кобрин.

Також сьогодні під Ратушу прийшли активісти, які назвали таку акцію протесту провокацією, через яку у міськраді Львова взагалі можуть скасувати виплату бійцям АТО по 100 тисяч матеріальної допомоги.

«Ми цього не допустимо, адже частина учасників АТО вже отримала 100 тисяч гривень, інші також повинні отримати ці гроші. Тому ми не дозволимо зірвати виплати учасникам АТО.

Взагалі учасники АТО дуже активно користуються цим правом. Зараз є шалена черга, тому ми все дуже ретельно вивчаємо, щоб не було жодних «шпарин», через які можна пролізти, щоб хтось не отримав таку допомогу, наприклад, двічі», – наголосила голова Львівської обласної спілки соціального захисту бійців АТО, член комісії щодо виділення житла і матеріальної допомоги при Центрі надання послуг учасникам АТО Богдана Сірків.

Як повідомляли ЗМІ, у 2011 році Руслан Фігель був керівником економічного відділу Львівської обласної організації Партії регіонів.

Сьогодні, за словами Фігеля, на акцію протесту прийшли представники Товариства українських офіцерів, Об’єднання українських офіцерів, Благодійного фонду постраждалим у зоні АТО.

Зазначимо, 100 тисяч гривень одноразової матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань учасники АТО у Львові почали отримувати з 2016 року. Тоді такі виплати отримали 100 бійців, у 2017 році – 1000 бійців, а до кінця цього року таку грошову допомогу мають отримати загалом 1000 військових.

Як повідомляв Львівський портал, на вулиці Замарстинівській для учасників АТО підготували майже 21 га землі.

Як відомо, прийом заяв на отримання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань приймає Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій, що працює на вул. Пекарській, 41, а формує черговість включення у список на отримання допомоги виключно громадська комісія із захисту інтересів учасників АТО, що діє при Центрі. Комісія формує рекомендаційний список, а рішення про його затвердження або внесення правок приймає виконавчий комітет Львівської міської ради.

Детальну інформацію про те, хто має право отримати одноразову допомогу у розмірі 100 тис. грн., черговість її отримання та перелік необхідних документів, які для отримання допомоги потрібно подати на розгляд громадської комісії, можна дізнатись тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *