ОСТАННІ НОВИНИ

#ЧужихДітейНеБуває: новий керівник юстиції Львівщини розповів, які новинки чекають платників аліментів

Вероніка Рой

|

З 29 серпня 2018 року в Україні розпочинає діяти другий пакет законодавчих ініціатив «Чужих дітей не буває». Про це сьогодні, 2 серпня, під час прес-конференції розповів очільник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Тарас Грень, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«З 29 серпня 2018 року дещо більш детальніше і складніше буде встановлений розмір аліментів. За будь-яких умов розмір аліментів встановлює суд. Суд встановлює розмір аліментів в залежності від певних відсоткових відношень до заробітних плат, прожиткових мінімумів для відповідної дитини. З урахуванням новинок другого пакету законів «Чужих дітей не буває» встановлений мінімальний гарантований розмір аліментів. З відповідного періоду часу він дорівнюватиме прожитковому мінімуму для дитини відповідного віку: до 6 роки – 1559 гривень, а для дітей віком від 6 до 18 років 1944 гривень», – пояснив він.

Також Тарас Грень зазначив, що особи, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше шести місяців.

«Наголошую, що з 29 серпня часу наявність заборгованості такої особи буде підставою для звільнення її з державної служби», – розповів він.

Тарас Грень додав, що важливим та надзвичайно соціальним та актуальним є питання про виїзд за кордон з дитиною.

«Також була сформована спрощена можливість порядку виїзду дитини за кордон з тим з батьків, хто не проживає з дитиною, але належно виконує батьківські обов’язки. Також було запровадження виїзду за кордон строком до 1 місяці з тим з батьків, з яким проживає дитина без згоди іншого з батьків.  Адже дуже часто бувають випадки, коли ті чи інші батьки зловживають правом надання відповідної згоди на виїзд дитини за кордон та з метою уникнення тих маніпуляцій законом передбачена спрощена процедура виїзду дитини за кордон»,- зазначив він.

Тарас Грень розповів, що нововведення Другого пакету законів «Чужих пакетів не буває» також передбачають:

  • Кримінальну відповідальність громадян, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт.
  • Систему автоматизованого арешту коштів осіб, які мають борги зі сплати аліментів.
  • Вводиться система додаткових штрафних санкцій за невчасну виплату аліментів, яка прив’язана безпосередньо розміру суми заборгованості у розмірі. За умови одного розміру – 20%, за умови збільшеного розміру – 30% та 50% штрафних санкцій по тих особах, які неналежно виконують свої обов’язки.
  • Вводять пільги та преференції для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок витрачають додаткові кошти на гуртки, спортивні секції тощо.
  • Добросовісний платник отримає додаткові гарантії реалізації свого права бачитися з дитиною та брати участь у його вихованні.
  • З кінця серпня 2018 року органи опіки і виховання будуть мати право належним чином перевіряти і здійснювати контроль над використанням аліментів.
  • Зарахування до трудового стажу періоду догляду за важкохворою дитиною.
  • Застосування першого пакету для батьків, які не платять дітям з інвалідністю та тяжко хворим дітям вже після того, коли борг перевищить суму за 3 місяці
  • Звільнення від обов’язку утримувати непрацездатних батьків, які не платили аліменти понад три роки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *