ОСТАННІ НОВИНИ

На фонтан «Водолій» встановили відреставрованих левів

Олена Карп'юк

|

Сьогодні, 31 липня, на фонтан «Водолій», що на вул. Коперника, встановили двох відреставрованих левів. Про це Львівському порталу повідомили в управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради.

 

Реставровували кам’яних левів із фонтану «Водолій» фахівці Андрій Федоришин та Віктор Проданчук.

«Леви були в жахливому стані. Над ними було постійно затінене середовище — зверху росли дерева, була постійна волога. Тому скульптури левів поросли мохом, лишайниками і різними біонаростами. Це все потрібно було видаляти. Також деякі елементи левів були замазані міцним цементним розчином, який теж потрібно було видаляти. Дуже важко було демонтувати левів, щоб вони не пошкодилися. Для цього ми задіяли професійного спелеолога», — розповів Андрій Федоришин.

Зазначимо, цієї суботи, 28 липня, фонтан «Водолій» запрацював у тестовому режимі. І вже сьогодні його офіційно запустили.

На відновлення фонтану витратили більше 200 тисяч гривень.

«До реставрації ми приступили минулого року. На цьому об’єкті ми мали кілька проблем. Найперше, потрібно було відреставрувати стінку, бо через потрапляння ґрунтових вод вона фактично була зруйнована, цегла сильно пошкоджена, вода не стікала. Відповідно проектом було передбачено кріплення схилу і відведення опадів довкола криниці. Фактично підпірна стінка була перемурована наново.

Наступне — потрібно було розчистити криницю, і зрозуміти чи може там бути фонтан чи варто просто посадити квіти», — зауважила начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

За її словами, фонтан працюватиме лише в літню пору, на зиму його закриють.

Сам фонтан «Водолій», що розташований навпроти пам’ятника Маркіянові Шашкевичу, датують 1970-ми роками. Його авторкою є покійна відома львівська художниця Теодозія Бриж. Він був виконаний у формі струмочка, що витікає з глечика, який тримає в руках міфічний Водолій.

Фото, відео: управління охорони історичного середовища ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *