ОСТАННІ НОВИНИ

Експерт розповів, за яких сценаріїв наступного року можуть не відбутися вибори президента

Соломія Головіна

|

Політичний експерт Олексій Роговик розповів під час прес-конференції у Львові про три сценарії президентських виборів-2019 – прямі строкові, у парламенті та зірвані. Про це передає кореспондент Львівського порталу.

 

На його думку, найменш вірогідним сценарієм є обрання президента у парламенті.

«Не вірю у цей сценарій, тому що для цього принаймні поки  нема голосів у парламенті. По-друге, обмежувати право людей голосувати на президентських виборах перед виборами, це фактично політична смерть для тих, хто це буде пропонувати…В сучасних умовах це вигідно лише олігархам і це буде фактично новий олігархічний консенсус», – пояснив він.

Олексій Роговик особливо не вірить і у другий сценарій, тобто що вибори будуть зірвані або ж перенесені.

«Є багато сил, які можуть бути зацікавлені в тому, щоби ці вибори зірвати або, наприклад, зробити так, щоб була недовіра до результатів виборів. Це, по суті, може бути одне й те ж. Насамперед тут йде мова про державу-агресора Росію, друге – Петро Порошенко, якщо він буде розуміти, що програє ці вибори, третє – інші опозиційні політичні сили, якщо вони побачать, що Петро Олексійович пішов на відверту масштабну фальсифікацію виборів. У всіх цих випадках виникають ризики зриву…», – зазначив він.

Він також пояснив, яким чином може бути реалізований сценарій зриву виборів у 2019 році, додавши, що швидше за все  для цього можуть використати введення воєнного стану в державі.

«Перш за все – введення воєнного стану в Україні. Він може бути впроваджений на підставі різних причин. Нас може, до прикладу, очікувати військове загострення на Донбасі, черговий виток агресії з Азовського моря, серйозна серія кібератак на ключову українську інфраструктуру, в тому числі виборчу. Є і інші загрози, зокрема, не можна відкидати загрозу проведення терористичних актів у Києві, щоби підірвати процес, посіяти хаос в Україні. Є дуже багато сил, які здатні і можуть зробити в Україні певні силові перевороти», – зауважив Олексій Роговик

Окрім цього, за словами експерта, є і економічні та політичні ризики, які можуть вплинути на перебіг передвиборчого процесу:

«Зависло фінансування від МВФ і ЄС. Навіть Нацбанк каже у своїх прогнозах, що у такій ситуації курс долара може сягнути позначки 40. Ці фактори також можуть впливати на передвиборчу і виборчу ситуацію. Так само варто говорити і про політичні ризики. Із 1999 року влада жодного разу не вигравала загальнонаціональні вибори. Завжди вигравала опозиція. Це чудово знає влада і саме тому останнім часом так активно йде боротьба за контроль над ЦВК. Певні сили, що зараз мають цей контроль з допомогою ЗМІ, політичної корупції, адміністративного, силового тиску можуть банально сфальсифікувати  результати виборів. А це викличе масові протести людей. Крім того, вибори необов’язково фальсифікувати, можна знімати неугодних кандидатів, тиснути на партійні команди. В будь-якому випадку головний ризик цього сценарію полягає у тому, що результати виборів не будуть визнані суспільством чи міжнародними партнерами».

Експерт вважає, що найімовірніше таки відбудуться прямі строкові президентські вибори. Насамперед, як він наголошує, бо в цьому зацікавлені всі міжнародні партнери України.

«Є інформація, що політтехнологи Петра Порошенка порекомендували йому обрати Бойка як зручного спаринг-партнера для перемоги у другому турі президентських виборів. Зрозуміло, що українці не голосуватимуть за екс-регіонала у другому турі. Тому, будь-який кандидат, який попаде з ним у другий тур, виграє ці вибори… Влада розглядає цей сценарій як базовий і підготовка триває», – каже політичний експерт.

Олексій Роговик зазначив, що швидше за все на президентських виборах у 2019 році українці голосуватимуть традиційно за менше зло:

«Ми підходимо до виборів у дуже складних умовах. Є втома від війни, тотальна недовіра до всіх, гострий соціальний невроз…Найбільш рейтингові кандидати не мають навіть 15% підтримки, антирейтинги всіх зашкалюють, влада роздроблена і опозиція також. Навіть олігархи не мають вперше в Україні якогось спільного кандидата. Це означає, що всі розкладають гроші в різні кошики, створюється купа різних проектів. А це загрожує тим, що у другий тур пролізуть промосковські кандидати… Навіть якщо цього не станеться, все одно загрожує стандартна схема «голосувати за менше зло».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *