ОСТАННІ НОВИНИ

Відомий львівський журналіст заявив про погрози

Андрій Котенський

|

Слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ухвалив рішення, яким зобов’язав Галицький ВП ГУНП у Львівській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і провести досудове розслідування за заявою журналіста, головного редактора сайту Leopolis.news Андрія Болкуна. Про це Львівському порталу повідомили колеги журналісти.

 

Як повідомляється, 20 липня член Національної спілки журналістів України А. Болкун звернувся до суду зі скаргою на протиправну бездіяльність слідчого щодо відкриття кримінального провадження. Причиною скарги стало те, що відомості за його заявою від 13.07.2018 року не було внесено до ЄРДР відповідно до ст. 214 КПК України.

«Суть проблеми полягає в тому, що нещодавно я почав отримувати погрози, які однозначно розцінюю як перешкоджання моїй професійній діяльності як журналіста, тиск та залякування. Не хочу вдаватися в подробиці, але ці погрози були системними, чітко сформульованими та візуально підсилені картинками із зображеннями, як то кажуть, не для слабких нервово. Звичайно, це не вперше за мою 25-річну журналістську діяльність… Однак у цій ситуації картина є серйознішою. Тому й звернувся 13 липня до Галицького відділу поліції ГУНП у Львівській області із заявою про злочин відповідно до статті 345-1 ККУ. Проте впродовж тижня ніхто з поліції до мене навіть не зателефонував. Журналіста могли вже давно за цей час знищити. Цікаво, якими були б дії поліції, якби такі погрози прозвучали на адресу голови обласної адміністрації чи самого начальника обласної поліції?

Не мав іншого виходу, крім як звернутися зі скаргою до суду, щоб захистити свої законні права», – розповів Андрій Болкун.

Відповідно до ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше ніж за 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження було застосовано належну правову процедуру.

Однак Галицький ВП ГУНП у Львівській області не вжив необхідних заходів для внесення відомостей в ЄРДР, тому суд 23 липня дійшов висновку, що така бездіяльність є протиправною.

Як підкреслив Андрій Болкун, дотепер ніхто з поліції щодо розслідування обставин злочину та проведення розслідування так і не звернувся.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *